Telefonski razgovor Xi-ja i Putina: Drugačiji izvještaji iz Pekinga i Moskve

Rusija i Kina ponudile su ponešto drugačiji izvještaj o sinoćnjem telefonskom razgovoru predsjednika Xi Jinpinga s Vladimirom Putinom. Jedan od razloga za razgovor je prigodan. Naime, kineski predsjednik jučer je slavio rođendan, a obojica predsjednika imaju 69 godina.

U očitanju Kremlja navodi se da su dvojica predsjednika razgovarali o povećanju gospodarske suradnje, trgovine i vojno-tehničkih veza između Kine i Rusije. Moskovska verzija također implicira da je kineski čelnik podržao opravdanje za napad na Ukrajinu, rekavši da je Xi istaknuo “legitimnost ruskih akcija u zaštiti svojih temeljnih nacionalnih interesa suočenih sa sigurnosnim izazovima koje stvaraju vanjske sile”.

Kineski državni medij CCTV, s druge strane, izvještava kako je Xi “aktivno promicao svjetski mir i stabilnost globalnog ekonomskog poretka” tijekom poziva. Potaknuo je sve strane da pronađu “odgovarajuće rješenje za ukrajinsku krizu na odgovoran način”, dodaje se u izvješću, ne spominjući dogovaranje jačih vojnih veza

Aleksander Gabuev, analitičar je za američki Bloomberg rekao je da je interpretacija poziva od strane Kremlja usmjerena na domaću publiku. Kineska verzija, rekao je Gabuev, očito je više svjesna Zapada, gdje je kineska reakcija na rat pod povećalom. Predsjednik Joe Biden upozorio je Kinu u ožujku na “implikacije i posljedice” ako Peking podrži Moskvu u ratu, bilo pružanjem vojne potpore ili pomažući joj da izbjegne ekonomske sankcije koje su uvele SAD i Europska unija.

No, s druge strane, Kina i dalje izbjegava koristiti riječ “invazija” za opis napad na Ukrajinu. Osim toga, podržavaju Moskvu u naporima da UN istraži navode o biokemijskim laboratorijima u Ukrajini pod pokroviteljstvom SAD-a. Xi i Putin su najavili “suradnju bez ograničenja” u veljači. Uz to, Xi još uvijek nije razgovarao s ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim, unatoč tvrdnjama Pekinga o neutralnom stajalištu u sukobu.

Komentari

komentar





You may also like