Tenzije EU i Velike Britanije oko granica u Irskoj

David Frost, britanski izaslanik danas je otputovao u Brisel na novu rundu dugotrajnih pregovora oko uvjeta Brexita, piše Bloomberg. Novi pregovori dolaze na inicijativu EU i nužni su zbog razrješenja kompliciranog stanja oko granice Irske i Ujedinjenog kraljevstva. Nakon dugo vremena, ponovno se u Belfastu javljaju povijesne napetosti i sukobi između protestantskih unionista (za Sjevernu Irsku u UK) i katoličkih nacionalista (za nepodijeljenu Irsku odvojenu od UK). Zbog toga EU žurno želi razriješiti granične nesporazume i nelogično, ali i zaštititi svoje granice.

EU pokreće pravne akcije protiv UK zbog kršenja međunarodnih sporazuma. Čini se da je UK u problemu jer je mora poštivati dva kontradiktorna sporazuma. Jedan od temelja mira na području Irske je Sporazum na Veliki petak iz 1998. s kojim je okončan najveći dio sukoba. Jedan od članaka tog sporazuma jest ukidanje kopnenih granica između Sjeverne Irske (dio VB) i ostatka Irske. Poštivanje te odluke nije problem dok god su Irska i Sjeverna Irska bile dio iste carinske zone (EU). S druge strane, EU je vrlo stroga oko zaštite svoje trgovinske granice i proizvoda koje ulaze (posebno hrana). VB se nalazi u problemu jer ne smije uvoditi kopnenu granicu u Irskoj kako bi poštivala sporazum koji je temelj mira na tom području, a istodobno mora imati čvrstu granicu prema EU. Ad-hoc rješenje velike Britanije jest nova morska granica u Irskom moru između cjelokupnog irskog i britanskog otoka. Tom odlukom je praktički carinski odvojila Sjevernu Irsku iz UK. Kontrola robe i administracija se događa u lukama Sjeverne Irske. No, razlog EU tužbe jest tvrdnja da ta kontrola nije dovoljno temeljita ili se uopće ne provodi. Takva propusnost smeta EU jer na njen teritorij ulaze proizvodi koji ne odgovaraju strogim normama EU.

Ne nazire se jednostavan odgovor kako istodobno zadovoljiti Irce koji ne žele kopnenu granicu sa svojim sjeverom, Irce sa sjevera koji ne žele biti odvojeni od UK, UK koja ne želi izgubiti Sjevernu Irsku i EU koja želi čuvati svoje granice.

Komentari

komentar

You may also like