Termoelektrane na zapadnom Balkanu izazvale oko 19 000 smrti u Europi zbog onečišćenja

Zagađenje iz elektrana na ugljen na zapadnom Balkanu uzrokovalo je gotovo 19 000 smrtnih slučajeva u Europi u posljednje tri godine, prema procjenama u novom izvješću kojeg je objavio europski Centra za istraživanje energije i čistog zraka, prenosi Euronews.

Polovica tih smrtnih slučajeva dogodila se u zemljama Europske unije, uključujući Italiju, Rumunjsku i Mađarsku, navodi se u izvješću. Zagađenje dolazi iz elektrana koje prelaze zakonske granice zagađenja ili zakonske granice radnog vremena, u Srbiji, na Kosovu, u Bosni i Hercegovini, Sjevernoj Makedoniji i Crnoj Gori. Autori tvrde da EU također snosi “dio odgovornosti”, budući da je uvoznik električne energije iz ove regije.

Iako električna energija koju uvozi čini samo mali dio ukupne potrošnje električne energije EU, proizvodnja električne energije u toj regiji može biti izuzetno zagađujuća. Prema izvješću, proizvodnja energije u tim zemljama proizvodi 300 puta više  SO2 nego u EU. SO2 ili sumporov dioksid zabrinjavajuć je zagađivač zraka koji ima značajan utjecaj na zdravlje ljudi. Električna energija sa Zapadnog Balkana čini samo 0,3 posto potrošnje električne energije u EU-u, ali i skoro 50% ukupnih emisija SO2 iz svih elektrana u EU 2020. godine.

Glasnogovornik Europske komisije rekao je u priopćenju: “Komisija potiče Zapadni Balkan da odredi datum postepenog ukidanja ugljena zbog smanjenja emisija. Kako bi se ispunili ciljevi Pariškog sporazuma, cijeli svijet treba početi okretati novu stranicu u vezi fosilnih goriva”, prenosi Euronews.

Komentari

komentar





You may also like