Teroristički napadi na crkve u Šri Lanki – mogući odgovor na teroristički napad na Novom Zelandu

U Šri Lanci danas je dan žalosti zbog terorističkih napada islamista na tamošnje crkve, izvršenih 21. travnja, na sam dan Uskrsa – najvećeg kršćanskog blagdana. U tim je napadima, podsjećamo, život izgubila čak 321 osoba, a više od 520 ih je ranjeno (te je podatke, kao najnovije, objavila agencija Associated Press). Paralelno s danom žalosti, u zemlji je na snagu stupilo i izvanredno stanje, koje snagama sigurnosti i vojsci omogućuje primjenu ovlasti kao u vrijeme ratnog stanja, i zbog kojega se u državi provode policijske racije i druge aktivnosti. Do u jutro, današnjega dana, uhićeno je 40 osumnjičenih osoba.

A vlada Šri Lnke objavila je novu verziju tih tragičnih terorističkih napada. Ministar obrane te otočne zemlje Ruwan Wijewardene je u utorak, 23. travnja, izjavio, kako šefovi službi, koje se bave istragom ovog zločina, smatraju da je on „odgovor na napad na muslimane u Christchurchu (Novi Zeland)“, izvršen 15. ožujka ove godine.

Vlada je objavila kako će u skoro vrijeme izvijestiti strane diplomate i dobiti pomoć od američkog FBI-a i drugih inozemnih službi nakon što su službene osobe sinoć priopćile kako su prije nekoliko tjedana dobivena upozorenja o mogućem napadu lokalnih radikalnih islamističkih organizacija. Pa iako je jučer priopćeno kako je odgovornost za napade preuzela lokalna islamistička organizacija „Džamaat at-Tauhid al-Watania“, vlada u Colombu smatra kako iza svega stoji „međunarodna organizacija“.

„Mi ne vjerujemo da su ti napadi izvršeni od strane organizacije bazirane na našem teritriju. Djelovala je međunarodna organizacija, bez čije pomoći tih napada ne bi moglo biti“, objavljeno je u priopćenju vladinoga glasnogovornika. A premijer te zemlje je kazao kako je Šri Lanki potrebna međunarodna pomoć za otkrivanje inozemnih veza lokalnih ekstremista.

Podsjećamo: teroristički napad na Novom Zelandu, u džamiji, u gradu Christchurch u vrijeme jutarnje molitve, poginulo je 50 osoba, a još toliko ih je ranjeno. Napad je izvršio australijski državljanin radikalnog, neonacističkog i protumuslimanskog usmjerenja – Brenton Tarrant.

Komentari

komentar





0 komentara

You may also like