Teška vremena: više od 400 pilota podiglo grupnu tužbu protiv Boeinga

Više od 400 pilota podnijelo je grupnu tužbu protiv američkog proizvođača zrakoplova Boeing zbog „besprimjernog skrivanja konstrukcijskih nedostataka“ najprodavanijeg zrakoplova te kompanije Boeing 737 Max. Tužba će se razmatrati na sudu u Chicagu 21. listopada 2019. godine.

Nakon dvije posljednje katastrofe zrakoplova toga tipa, rodbina 346-orice poginulih, kao i zrakoplovne tvrtke, obratile su se američkom proizvođaču Boeingu sa zahtjevom za kompenzaciju šteta, a sada to isto sada traže i piloti.

Inicijator njihove zajedničke tužbe poznat je kao „Pilot X“, koji je odlučio ostati anoniman zbog straha, a tužbu je podnio u petak, priopćio je australijski medij ABC News.

U tužbi se navodi kako je Boeing „sudjelovao u besprecedentnom skrivanju poznatih konstrukcijskih nedostataka Max 737, što je dovelo do rušenja dvaju zrakoplova te serije i posljedične zabrane letova svih tih zrakoplova u čitavome svijetu“.
U tužbi se također navodi kako piloti nastavljaju stradavati od značajnog gubtka plaća, proživljavanja psihičkih trauma zbog materjalnih i nematerjalnih šteta.

Podsjećamo: serija Boeing 737 Max pokrenuta je 2011.g. i uvedena u eksploataciju 2017.g. Radi se o 4. generaciji popularnih zrakoplova 737. U razmaku od svega 5 mjeseci dogodile su se dvije velike katastrofe toga zrakoplova – u Indoneziji i Etiopiji (ova posljednja dogodila se 10. ožujka ove godine), u kojima je ukupno poginulo 346 osoba, nakon čega su u ožujku 2019.g. u čitavome svijetu zaustavljeni letovi toga tipa vrlo skupog i prodavanog Boeingovog zrakoplova, kao i obustavljene narudžbe za kupnju tisuća novih od strane brojnih velikih zračnih prijevoznika diljem svijeta.

Najveći problem po američku tvrtku leži u tome, što je početkom svibnja postalo jasno kako je Boeing znao za potencijalne probleme na zrakoplovima 737 Max već godinu dana prije katastrofe u Indoneziji, koja se dogodila krajem listopada 2018.g. u Javanskom moru (poginulo je 189 ljudi), međutim, odlučio je o njima ne govoriti.
Gotovo 400 tih zrakoplova sada je zaustavljeno na zračnim pistama diljem svijeta i donosi goleme tržišne gubitke zračnim prijevoznicima koji su ih kupili (a dodatno i zbog samog propadanja parkiranih i ne korištenih zrakoplova izloženih različitim meteo-uvjetima), od kojih su neki već podnijeli odvojene tužbe protiv Boeinga za naknade štata. Zato će biti zanimljivo pratiti daljnji razvoj sudskih procesa vezano uz ovaj vrlo neugodni skandal, s mogućim teškim posljedicama po tog najvećeg svjetskog proizvođača zrakoplova.

Boeing spušten na zemlju – opći bojkot s milijardama dolara gubitka

 

Komentari

komentar
0 komentara

You may also like