Teške riječi Ségolène Royal: „Ursula von der Leyen je glasnogovornica NATO-a“

“Jako me šokira da parlamenti nisu bili uključeni u donesene odluke i da je Ursula von der Leyen danas postala glasnogovornica NATO-a, nema razlike između onoga što ona kaže, Pentagona i CIA-e”

Francuska politička scena postaje sve turbulentnija, a izjave političara iz suprotnih tabora sve oštrije i radikalnije – što je posljedica narasle kako gospodarske i socijalne krize i posljedičnih prosvjeda, tako i smjera francuske vanjske politike koji gotovo da i službeno zatvara vrata bilo kakve vanjskopolitičke samostalnosti i odlučivanja.

Tako predsjednik Emmanuel Macron u Rimu upravo govori kako vjeruje u mogućnost postizanja mira u Ukrajini, a pri tom, poput diletanta koji ne razumije baš ništa (iako on, naravno, sve jako dobro razumije) kaže kako bi taj mir morao uzimati u obzir sve ukrajinske zahtjeve za potpunim teritorijalnim suverenitetom (što je nezamislivo s ruske točke gledišta, a Moskvu se o svemu ovom najviše i pita) što onda, naravno, denuncira i samu svrhu pregovora. Jer čemu uopće oni ako bi unaprijed određivali povlačenje ruskih snaga s ukrajinskih  teritorija koja je Moskva nedavno i službeno uključila u sastav Ruske Federacije i što bi bio njen totalni poraz s dalekosežnim i dramatičnim posljedicama po čitavo rusko društvo? Uostalom, u Macronovoj varijanti (ona nije samo njegova već i kompletnog vrha EU) postizanja mira de facto bi se radilo o nametnutom a ne pregovornom miru – što a priori uključuje rusko priznanje poraza. Drugim riječima za Macronovu varijantu Kijev mora pobijediti na terenu i sam protjerati Ruse, a Moskva i Putin s tim bi se morali pomiriti.

Kolika je vjerojatnost za tako nešto prosudite sami.

Međutim, na francuskoj političkoj sceni ima u i drugih snaga koje shvaćaju kako mir u Ukrajini nije moguć bez postizanja kompromisa između Kijeva i Moskve, ali i onih koji misle kako mir u Ukrajini nije moguć bez dogovora Moskve i Washingtona.

Bilo kako bilo, takvi oporbeni stavovi aktualnoj politici Macronove vlade imaju jedan zajednički element: smatraju da je Pariz predao sve poluge vanjskopolitičkog odlučivanja u ruke Washingtona – i to trajno. O tome najbolje svjedoči i slijedeća vijest:

Ségolène Royal, bivša kandidatkinja francuskih socijalista za predsjednicu države iz 2007. godine, u govoru za izraelski medij i24NEWS “bez dlake na jeziku“ iznijela je niz stavova vezanih uz rat u Ukrajini, koji bi se s današnje pozicije – odnosno dominantnog narativa Zapada – mogli svrstati, blago rečeno, u kontroverzne!





Dakle, Royal je za izraelski medij na francuskom jeziku i.24 NEWS izrazila sumnju u realnost nekoliko zločina u Ukrajini, govoreći o “ratnoj propagandi strahom” ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog.

Bila sam u pravu, rekla je. “Čim prijeđete nijansu u odnosu na službene govore i djelovanje naših američkih prijatelja, smatrate se antiamerikancem”.

“Europa je izgubila stav neutralnosti, Francuska nije izgradila vlastitu obranu pa je obavezna pridružiti se Sjedinjenim Državama i NATO-u, a da je izgradila vlastitu obranu, mogla bi ostati na ovoj liniji generala de Gaullea, sa slobodom govora”, ustvrdila je na francuska političarka.





“Ova sloboda govora mogla je natjerati Rusiju da ostane iza svojih granica i poštuje ih u okviru sporazuma iz Minska, ali Francuska se morala pridružiti Sjedinjenim Državama, koje su prvi dobitnici ovog rata”, kazala je, naglašavajući štetni utjecaj ovog sukoba koji traje skoro 8 mjeseci.

Uz rat u Ukrajini, Sjedinjene Države rade “dobar posao”, poglavito u industriji oružja i energetici. “S cijelom trgovinom oružjem mogli bismo svu djecu na svijetu poslati u školu i liječiti ih, nije li to besmislica?”, upitala se.

Na pitanje o politici Europske komisije, bivša francuska ministrica je naglasila da su “volje naroda često slamane od strane njihovih vlada” i osudila “stvarni problem demokratskog funkcioniranja na europskoj razini”.

“Jako me šokira da parlamenti nisu bili uključeni u donesene odluke i da je Ursula von der Leyen danas postala glasnogovornica NATO-a, nema razlike između onoga što ona kaže, Pentagona i CIA-e”, dodala je Royal.

Umjesto da pomogne Rusiji da zaustavi rat, čelnica Europske komisije (EK) Ursula von der Leyen lobira za američki stav prema Ukrajini, pretvarajući se u glasnogovornicu NATO-a i Pentagona. Izjavila je to bivša kandidatkinja za predsjednicu Francuske Ségolène Royal, za izraelsku televiziju i24NEWS.

Za kraj ipak treba podsjetiti kako je ranije velika većina utjecajnih francuskih političara, uključujući i samu Royal, otvoreno govorila da bi se Francuska trebala pridružiti Sjedinjenim Američkim Državama, koje su “prvi dobitnici ovog rata (u Ukrajini)“.

 

Komentari

komentar

You may also like