Teško naoružanje iz Njemačke počelo stizati u Ukrajinu

Prva isporuka teškog naoružanja koju je obećala njemačka vlada stigla je u Ukrajinu, izjavio je danas ukrajinski ministar obrane Oleksij Reznikov, prenosi DW.

Do isporuke je došlo nakon uzastopnih poziva Kijeva za boljim oružjem i streljivom dok nastoji zadržati rusku vojnu ofenzivu na istoku Ukrajine. Samohodne haubice “Panzerhaubitze 2000” prvo je teško oružje koje je Njemačka poslala, a koje je danas stiglo u Ukrajinu. Berlin se u svibnju obvezao poslati sedam topničkih sustava, uz pet haubica koje je obećala Nizozemska. “Panzerhaubitze 2000” jedno je od najmoćnijih topničkih oružja u zalihama njemačke vojske. Haubice mogu pogoditi ciljeve udaljene do 40 kilometara. Ukrajinski ministar Reznikov se zahvalio njemačkoj kolegici Christine Lambrecht i nizozemskoj ministrici obrane Kajsi Ollongren na pomoći. “Panzerhaubitze 2000 konačno su dio arsenala haubica kalibra 155 mm ukrajinskog topništva”, napisao je Reznikov na Twitteru. Isporuku je nazvao “primjerom međunarodne suradnje u podršci Ukrajini”.

Njemačka vlada je danas također objavila je svoj prvi potpuni popis koji prikazuje opremu za koju je rekla da je već poslala u Ukrajinu i stavke koje je obećala da se još dogovaraju. Uz nedavnu isporuku sedam haubica, njemačko Ministarstvo obrane priopćilo je da je poslalo 14 900 protutenkovskih mina, 500 projektila za protuzračnu obranu STINGER i 2700 protuzračnih projektila.  Osim toga, Njemačka je Ukrajini isporučila 16 milijuna komada streljiva za pištolje, kao i 100 000 ručnih bombi. Od nesmrtonosne opreme, Njemačka je poslala 175 vozila (kamione, autobuse i terenska vozila), 23 000 borbenih kaciga, 10 000 vreća za spavanje, 1200 bolničkih kreveta i 100 šatora. Za isporuku se još priprema 30 tenkova Gepard i tri višecijevna raketna lansera MARS II.

Vlada njemačkog kancelara Olafa Scholza napravila je veliki zaokret u odnosu na povijesno protivljenje Berlina slanju smrtonosnog oružja u aktivne konfliktne zone, ali je kritizirana jer to nije učinila brže. Berlin je u početku oklijevao obećati isporuku teškog oružja iisprva je nudio slanje nesmrtonosnih zaliha kao što su borbene kacige. Nakon promjene politike njemačke vlade i obećanja da će podržati Ukrajinu modernijim sustavima naoružanja, Ukrajina se više puta žalila na količinu vremena potrebnog da oružje stigne. Njemačka vlada branila je kašnjenja rekavši da mora osigurati da ukrajinski vojnici prođu obuku oko korištenja tih sustava te da je potrebno radikalno promijeniti protokole obrambene industrije kako bi se prilagodile bržim isporukama. Ukrajinska vlada apelirala je na zapadne saveznike da šalju više oružja kako bi ojačala svoj arsenal iz sovjetskog doba. Kijev je rekao da će im trebati 1000 haubica, 500 tenkova i 1000 dronova kako bi odbili ruske trupe.

Komentari

komentar





You may also like