Tesla povlači 500 000 automobila zbog manjih sigurnosnih propusta

Proizvođač električnih automobila Tesla Inc povlači gotovo pola milijuna svojih vozila zbog sigurnosnih razloga. Nacionalna uprava za sigurnost prometa na autocestama (NHTSA) rekla je da Tesla Inc  povlači natrag 356 309 vozila Model 3 od 2017. do 2020. kako bi riješila probleme sa stražnjom kamerom. Rečeno je da tvrtka također treba pregledati probleme s prednjim poklopcem s Modelom S njih 119 009, prenosi The Independent.

“Kamera za stražnji pogled koja ne funkcionira smanjuje vozačev pogled straga, povećavajući rizik od sudara”, piše u priopćenju regulatora NHTSA. Dodaje se: “Tesla Inc povlači sva vozila modela 3  iz razdoblja 2017-2020. Kabelski svežanj kamere za stražnji pogled može se oštetiti otvaranjem i zatvaranjem poklopca prtljažnika, što onemogućuje prikazivanje slike kamere za stražnji pogled.”

Rečeno je da će tvrtka besplatno pregledati i instalirati zaštitnik vodiča i novi kabelski svežanj. Što se tiče modela S, rečeno je da bi određena vozila od 2014. do 2021. mogla imati problema s prednjom haubom. “Sklop prednjeg zasuna prtljažnika može biti pogrešno poravnat, što sprječava zahvat sekundarnog zasuna poklopca. Kao takva, ova vozila ne ispunjavaju norme Federalnog standarda o sigurnosti motornih vozila u članku broj 113”, dodaje se.

Tesla, koja sada ima sjedište u Austinu u Teksasu, još nije komentirala najavu saveznog regulatora. “Nismo svjesni bilo kakvih sudara, ozljeda ili smrti povezanih s ovim problemima s automobilima Model 3 i Model S”, priopćila je NHTSA.

NHTSA istražuje Teslu i zbog drugih problema. NHTSA je pokrenula istragu na 580 000 Tesla vozila zbog odluke proizvođača automobila da dopusti igranje videoigara na ekranima automobila dok su u pokretu. Tesla je nakon toga pristao prestati dopuštati igranje videoigara na ekranima vozila dok se njegovi automobili kreću, navodi NHTSA. U kolovozu je NHTSA otvorila službenu sigurnosnu istragu zbog Teslinog sustavu pomoći vozaču zvanog autopilot nakon nekoliko nesreća u kojima su sudjelovali Teslini modeli.

Dionice Tesle, koju su 2004. osnovali Martin Eberhard i Marc Tarpenning, pale su u četvrtak 1,1 posto u pretprodajnom trgovanju.
Komentari

komentar

You may also like