Thaci odstupio zbog optužnice, ide u Haag

Predsjednik Kosova Hashim Thaci podnio je u četvrtak ostavku jer je protiv njega potvrđena optužnica Specijalnog tužiteljstva za ratne zločine te je najavio odlazak u Haag.

Tužitelji smatraju da je Thaci, bivši zapovjednik Oslobodilačke vojske Kosova (OVK), odgovoran za blizu 100 ubojstava civila tijekom rata, što Thaci odbacuje.

Ranije je u srijedu vođa Demokratske partije Kosova (ODK) i bivši predsjedatelj kosovskog parlamenta Kadri Veseli kazao kako je protiv njega potvrđena optužnica te da će dobrovoljno otići u Haag.

Thaci i Veseli, te skupina “I drugi“, zajedno su na optužnici od 10 točaka koja je specijaliziranim vijećima predana na razmatranje još 24. veljače ove godine, pišu kosovski mediji, navodeći da su optuženi za niz zločina protiv čovječnosti i ratnih zločina, uključujući ubojstva, prisilno nestajanje osoba, progon i mučenje.

Žrtve zločina iz optužnice su stotine osoba čiji je identitet poznat, a među kojima su kosovski Albanci, Srbi, Romi i osobe drugih nacionalnosti, te politički protivnici, navodi portal Kossev.

Veseli i Thaci su optuženi i za opstruiranje suda.





U srijedu je u Prištini uhićen još jedan bivši predsjedatelj kosovske skupštine i nekadašnji glasnogovornik OVK Jakup Krasniqi, protiv kojega je potvrđena optužnica, ali je nepoznato za što je optužen.

Optužnica je potvrđena i protiv zastupnika stranke Samoodređenje Rexepa Selimija, ali se ne znaju detalji optužnice. Kosovski mediji navode da je on jutros otputovao u Den Haag.

Na optužnice Tužiteljstva u pritvoru u Haagu čekaju i Hisni Gucati i Nasim Haradinaj, predsjednik i potpredsjednik Udruge ratnih veterana OVK, zbog “curenja” povjerljivih informacija iz Tužiteljstva.





Predsjednica parlamenta Vjosa Osmani privremeno će biti predsjednica Kosova do izbora novog predsjednika.

 

Komentari

komentar

You may also like