The Guardian: moguć susret Putin – May

Ruski predsjednik Vladimir Putin i premijerka Velike Britanije na odlasku Theresa May mogli bi se susresti na summitu G20 u japanskoj Osaki, krajem lipnja.

Prema navodima britanskog medija The Guardian, sastanak između May i Putina održat će se samo uz uvjete da obje strane budu uvjerene u njegovu svrsishodnost i postizanje zajedničkih ciljeva. U svemu tome postoji vjerojatnost da ruski predsjednik poželi početi odnose s Londonom s „čistog lista“ nakon ustoličenja novog britanskog premijera.

Ako se ti pregovori održe, radit će se o prvom susretu dviju strana nakon pogoršanja međusobnih odnosa poslje trovanja bivšeg ruskog obavještajca Sergeya Skripalja i njegove kćeri Yulie, nakon kojeg je Ujedinjeno Kraljevstvo protjeralo 23 ruskih diplomata, a Rusija, kao protuodgovor, učinila to isto prema britanskim diplomatima.

London smatra kako Rusija vjerojatno neće preuzeti odgovornost za trovanje Skripalja ili izručiti svoja dva agenta osumnjičena za tu aferu. Britanska vlada može samo eventualno računati na jamstva da se to više neće događati u budućnosti i da je Rusija izvukla nužnu pouku, navodi The Guardian, koji tvrdi kako je vjerojatni budući britanski premijer Boris Johnson, koji ima iskustvo pregovaranja s ruskom vladom jer se prije ostavke na dužnost ministra vanjskih poslova susreo s ruskim kolegom Sergeyom Lavrovom.

Britansku stranu očito je zainteresirala Putinova izjava s nedavnog Međunarodnog gospodarskog foruma u Sankt Peterburgu, kada je, govoreći o nužnosti odvajanja ruske političke klase od rada tajnih službi, kazao, kako treba „okrenuti tu stranicu, vezanu uz špijune, atentate…“. 

 

Komentari

komentar

0 komentara

loading...

You may also like