The Guardian: Procurio tajni dokument Rusije o namjeri da utječu na Trumpovu pobjedu

Ukoliko je istina ono što piše The Guardian, onda je na pomolu velika vijest i diplomatsko-politički skandal. The Guardian tvrdi da je u posjedu autentičnih tajnih dokumenata iz ruskog Kremlja.

Dokument pod serijskom oznakom “No 32-04 \ vd” nastao je nakon sastanka Putina, ministra obrane Sergeja Šojgua koji je nadležan za obavještajnu instituciju GRU, Mihaila Fradkova koji je čelnik vanjske obavještajne službe SVR te Nikolaja Patruševa koji je čelnik FSB-a. Sastanak se dogodio 22.1.2016 i riječ je o zasjedanju ruskog vijeća državne sigurnosti. Sa sastanka postoji zapisnik te javno objavljena fotografija. Ipak, iz Rusije su tada rekli kako je tema sastanka bila ekonomija i stanje u Moldaviji.

S druge strane, prema navodima iz engleskih novina, pričalo se najviše o američkim izborima za predsjednika 2016. Rusija je tada odlučila da upotrijebi “svu moguću silu” kako bi Trump zaposjeo na čelo Bijele kuće. Zaključili su da će izbor Trumpa pojačati “društveni nemir” u SAD-u i snažnije podijeliti već podijeljenu Ameriku. Kao američke slabosti koje mogu iskoristitii, naveli su “sve veći jaz između ljevice i desnice”, “medijski prostor” i “protusistemsko raspoloženje još od Obame”. Trump na mjestu predsjednika bi mogao samo pojačati te slabosti.

Osim toga, izbor Trumpa bi, prema navodnom dokumentu, trebao pojačati pregovaračku i djelatnu moć Moskve zbog nekoliko razloga. Kao prvo, Trump je “impulzivan, mentalno nestabilan i neuravnotežen individualac koji pati od kompleksa manje vrijednosti”, piše u dokumentu. Osim toga, Moskva posjeduje “kompromitirajući materijal” s nekih od prijašnjih neslužbenih putovanja Trumpa u Moskvu. U dijelu dokumenta kojeg navodno posjeduje The Guardian, nema govora o kojem događaju je točno riječ.

Jedna od potencijalnih metoda Moskve, prema dokumentu, bi bilo ubacivanje “medijskog virusa” u medijski prostor SAD-a koji bi nadalje sam živio i širio se. Vjerojatno je riječ o nekoj informaciji.

Američka služba DHS, povodom objave privatnih e-mail poruka Trumpove protukandidatkinje Hilary Clinton ukradenih sa servera Demokratske strane, objavila je 2016. kako samo “visoki dužnosnici Rusije mogu narediti takve aktivnosti zbog njihovog obujma”. To se dogodilo nekoliko tjedana nakon ruskog sastanka o kojem piše The Guardian.





U dokumentu kojeg posjeduju britanske novine je i određeno koja ruska služba će raditi što u naporima da Trump bude izabran. GRU je trebao prikupljati informacije i smišljati što raditi s dostupnim informacijama. SVR je trebao pronalazi najslabije digitalne karike u Americi koje su podložne hakerskim napadima, a FSB pripremati protuobavještajnu obranu.

The Guardian je objavio i fotografije isječaka originalnog dokumenta za ruskom. Tvrde da je nekoliko stručnjaka potvrdilo autentičnost dokumenta i poklapanje s provjerljivim činjenicama. Osim toga, tvrde da zapadne obavještajne službe “već nekoliko mjeseci” znaju za postojanje ovog dokumenta. Autor dokumenta je Vladimir Simonenko, jedan od Putinovih savjetnika.

The Guardian su originalno novine koje izlaze od 1821., a sada su drugi najveći medijski portal u Ujedinjenom Kraljevstvu (nakon BBC-a).





Glasnogovornik Kremlja, Dmitrij Peskov, navode iz The Guardiana je nazvao “jeftinom fikcijom”.

Komentari

komentar

You may also like