The Gurdian: u Italiju ušlo 50 ISIL-ovih boraca radi daljnjeg prodora u Europu

Britanski The Guardian, pozivajući se na spisak koji im je došao u ruke, jučer je objavio vijest, kako je najvjerojatnije 50 boraca terorističke organizacije „Islamska država“ ušlo u Italiju, kako bi se iz nje prebacili u druge zemlje europske zemlje.

Svih 50 osoba državljani su Tunisa, a u Italiju su ušli na barkama. Spisak džihadista, s njihovim imenima i prezimenima, kao i datumima rođenja, bio je 29. studenog prošle godine predan talijanskom Ministarstvu vanjskih poslova, koji ga je podijelio s protuterorističkim službama drugih europskih država. Britanski medij skreće pozornost na činjenicu, da je oko 5500 državljana Tunisa otišlo na bojišnice Iraka i Sirije, gdje su se priključili t.o. „Islamska država“. To je, prema informacijama UN-a, najveći broj osoba koje su se priključile džihadistima među bliskoistočnim državama.

The Gurdian, pozivajući se na talijanske vlasti, piše, kako je od srpnja 2017.g. više od 3000 migranata iz Tunisa stiglo na jugo-zapad Sicilije. Pri tom je policija uspjela zadržati i identificirati njih svega 400-tinjak.

Podsjećamo: u Tunisu, kao najmanjoj sjevernoafričkoj državi, 2011. godine počelo je tzv. arapsko proljeće – revolucija, koja se ubrzo proširila mnogim državama Bliskog istoka – od Libije i Egipta, do Sirije, Iraka, Bahreina i Jemena, i u potpunosti promijenila bliskoistočni svijet. Tunis je time stekao „slavu“ „kolijevke revolucije“, a zbog trenutačnih velikih socijalnih i političkih napetosti u toj zemlji, vrlo lako može početi i novi revolucionarni val.

 
Komentari

komentar

0 komentara

You may also like