The Jerusalem Post: nakon ruske odbijenice, Netanjahu žuri u SAD

Izraelski medij The Jerusalem Post objavio je informaciju, kako je Rusija odbacila zamolbu izraelskog čelništva za osnivanje 60-kilometarske sigurnosne zone između Golanske visoravni na granici Izraela i Sirije i položaja proiranskih oružanih grupacija na sirijskom teritoriju. Ruska strana je, kako se dalje navodi, izraelskim partnerima obećala jedino da se „šijtski borci“ neće približiti istočnim izraelskim granicama bliže od 5 kilometara.

JP navodi, kako izraelski premijer Benjamin Netanjahu, boraveći u Rusiji (28. kolovoza, u Sočiju, op. GN.), nije dobio potporu Moskve za svoje molbe, zbog čega 18. rujna odlazi u službeni posjet Washingtonu, gdje će se susresti s američkim predsjednikom Donaldom Trumpom.

Službeni Tel Aviv više je puta izražavao svoju zabrinutost zbog aktivnosti proiranskih oružanih organizacija na granici s Izraelom. JP podsjeća, kako je u utorak, 12. rujna, u razgovoru za američki CNN, premijer Netanjahu izjavio, kako „osim što nastoji proizvesti atomsku bombu“ Teheran također „nastoji uvesti iransku vojsku u Siriju“. „Oni (Iranci) teže kolonizaciji Sirije na isti način kako su kolonizirali Libanon“, izjavio je za CNN izraelski premijer.

Ovdje možemo dodati i vijest, kako je 8. rujna izraelski ministar obrane Avigdor Lieberman izjavio, da će Izrael učiniti sve što je potrebno za sprječavanje uspostave koridora između Sirije i Irana. On je na svojoj facebook stranici objavio slijedeće: „Mi ćemo učiniti sve kako bismo onemogućili uspostavu šijtskog koridora između Teherana i Damaska. Mi čvrsto namjeravamo ne dopustiti našim neprijateljima mogućnost, čak i mig o mogućnosti nanošenja štete izraelskoj sigurnosti.“

 
Top of Form

Bottom of Form

Komentari

komentar

0 komentara

You may also like