The National Interest o američkom porazu u Siriji

Američki specijalizirani medij The National Interest u svom članku od 12. listopada, autora Douga Bandowa, piše, kako je u Siriji pobjeda predsjednika Bashara Assada očigledna, kao i poraz SAD-a koje su željele njegovu detronizaciju.  

Sjedinjene Države trebaju čim prije otići iz Sirije i prestati se miješati u poslove te zemlje, završivši time svoju posljednju „bliskoistočnu nesretnu intervenciju“.

Autor teksta osobno je neko vrijeme boravio u Siriji, u glavnom gradu Damasku, kako bi stekao stvarni uvid u tamošnja zbivanja. Taj ga je uvid i doveo do navedenih zaključaka.

Razlozi američkog poraza, prema riječima Douga Bandowa, leže u nepravilnoj strategiji. Prvo, u SAD-u nisu uračunali količinu Asadovih pobornika; drugo, iz nekog su razloga Siriju nastojali učiniti „demokratskom“ državom, koristeći u tu svrhu borce i radikalno nastrojene regionalne religiozne fanatike. Osim toga, SAD su željele demonstrativno primorati Rusiju i Iran da napuste Siriju. Te dvije zemlje imaju duboke veze sa Sirijskom Arapskom Republikom, i nadati se kako ih se moglo tek tako „protjerati“, bilo je u najmanju ruku nerazumno, tvrdi Bandow.

Kao rezultat toga, svi vojni i politički ciljevi SAD-a u Siriji pretvoreni su u „čistu fantaziju“. Raspirivanje okrutnog građanskog rata u tuđoj zemlji i nepostojanje razumijevanja stvarnosti doveli su SAD do propasti (njihove sirijske politike). SAD će morati priznati Assadovu pobjedu i povući se iz Sirije, navodi komentator National Interesta.

Komentari

komentar
0 komentara

You may also like