The National Interest o ruskoj nadzvučnoj interkontinentalnoj raketi „Avangard“

Jučer smo izvijestili o Trumpovim razmišljanjima o ruskom i američkom  nadzvučnom oružju i njegovim riječima, kako je informacije o njemu ruska strana dobila krađom od Obamine administracije (vidi poveznicu ispod teksta). Također smo se u istom tekstu osvrnuli i na jučerašnju obznanu ruskog čelnika Vladimira Putina imena tvorca ruske najsuvremenije nadzvučne interkontinentalne rakete „Avangard“, koja je od kraja prošle godine i službeno uključena u sastav ruske vojske, kao prva takva raketa u sastavu bilo čijih oružanih snaga u svijetu.

Danas ćemo se osvrnuti što o „Avangardupiše američki specijalizirani medij za vojna pitanja i sigurnost The National Interest u kontekstu toga, što ta nadzvučna raketa znači za Sjedinjene Države.

Autor teksta Peter Suciu navodi kako „Avangard“ posjeduje hiper-zvučnu brzinu i da je sposoban manevrirati u atmosferi. On ističe i službeni stav Kine, koja smatra kako, ojačan nuklearnim bojevim glavama „Avangard“ može „opustošiti“ obranu SAD-a.

Peter Suciu je dodao, kako je „Avangard“ samo jedna od komponenti velikog ruskog arsenala, koji uključuje 528 interkontinentalnih balističkih raketa (ICBM), kao i bombardera. Pri tom je američka proturaketna obrana usmjerena na presretanje „nevelike količine“ interkontinentalnih balističkih raketa koje mogu biti lansirane s teritorija Sjeverne Koreje.

Američki medij navodi, kako je Rusija postala jedina država u svijetu, koja je službeno potvrdila posjedovanje nadzvučnog oružja.

Avangard“ može obavljati letove u gornjim slojevima atmosfere  na interkontinentalne udaljenosti pri brzini koja višestruko nadvisuje brzinu zvuka (prema ruskim izvorima ona je veća od 20 Machova, op.GN.). Autor također navodi i koji su mogući američki odgovori na ovu rusku opasnost.





Trump: Rusija je od Obamine administracije doznala informaciju o nadzvučnom oružju

 





Komentari

komentar

You may also like