The National Interest: ruski S-400 mijenja bliskoistočnu igru

Američki analitički medij The National Interest, u svom članku pod naslovom „Russia’s S-400 Is a Game Changer in the Middle East (and America Should Worry)“, piše, kako ruski raketni sustavi S-400 „Triumf“ mijenjaju pravila igre na Bliskom istoku.

Stvar je u tome, da taj sustav može lansirati rakete-presretače različitih tipova. Radi se o četiri tipa raketa: 40N6E (domet-400 km), 48N6 (250 km), 9M96E2 (120 km) i 9M96E (40 km). Za usporedbu, američki sustavi „Patriot“ mogu lansirati samo jednan tip rakete, dometa 96 kilometara, navodi američki medij.

Jedno od glavnih dostignuća sustava S-400 je raketa 9M96E2 koja razvija brzinu do 15 M (Mach) ili cca 5000 m/s i može uništiti cilj koji leti vrlo nisko nad površinom zemlje (svega oko 5 metara).

Autor teksta, Stephen Bryen, poziva se na dr. Carla Koppa, svjetski poznatog stručnjaka iz sfere aeronautike, koji navodi, kako sustavi S-400 mogu biti ojačani adekvatnim radarima namjenjenim za identifikaciju i uništavanje suvremenih zrakoplova stealth-tehnologije, poput F-22 i F-35.

Razrada nevidljive tehnologije vezana je uz maloprimjetni radarski X razmjer, koji se sve češće koristi i u vojne i u civilne svrhe. S vremenom će svi sustavi PRO SAD-a i njegovih saveznika zasnovani na X tehnologiji biti zastarjeli, jer Rusija i Kina aktivno razrađuju tehnologije nevidljivosti za vlastite rakete i zrakolpove, navodi se u tekstu.

Važnost sustava S-400 ogleda se i u sposobnosti raketa velikog dometa za uništavanje ciljeva izvan zone protuzračne obrane, između ostalog i zrakoplova za zapovijedanje poput Boeinga E-3 Sentry.





U članku se navodi, kako je odluka Saudijske Arabije – „vijernog američkog satelita“ – za nabavu ruskih sustava S-400 ozbiljan udarac za Washington i njegove europske saveznike. Prije toga, za 2,5 milijardi dolara kupovinu sustava S-400 s Moskvom je dogovorila i Turska, a još jedna bliskoistočna država koja bi ih mogla dobiti je Egipat, koji, uz Kinu, Indiju i Grčku već posjeduje ruske sustave S-300 VM, poznate i kao Antey 2500).

 

 





Komentari

komentar

0 komentara

You may also like