The Times: kraj kalifata u Siriji ne raduje SAD

„Islamska država“ izgubila je svoje posljednje veliko uporište, nakon što je vojska Bashara Asada nanijela poraz već oslabljenom kalifatu. Ta pobjeda sazdaje teškoće Sjedinjenim Državama, koje nastoje staviti pod nadzor pograničnu zonu između Iraka i Sirije, piše britanski The Times.

Asadova vojska, kostur koje su činile postrojbe podupirane od Irana i „Hezbollah“, uzela je na juriš grad Abu-Kamal, smješten nedaleko od iračkog El-Qaima i „presijekla put opskrbe za ISIL-ove borce“, navodi britanski medij. Zbog toga su se islamisti povukli na sjever. A upravo iz tog smjera Sirijske demokratske snage (SDF), koje podupiru Amerika, Velika Britanija i druge zapadne zemlje, vode svoje napade na „IS“, navodi The Times.

„Oslobođenje Abu-Kamala ima veliku važnost jer govori o krahu terorističke organizacije „Islamska država“ u čitavoj regiji, navodi se u službenoj izjavi sirijske vojske. Međutim, piše dalje britanski medij, Amerikanci nastoje zaustaviti proiranske postrojbe, koje nastoje ovladati teritorijem s obiju strana sirijsko-iračke granice. Washington se boji da Teheran iskorištava rat protiv „Islamske države“ kako bi sazdao liniju opskrbe koja ide kroz Irak i Siriju do Libanona i Izraela.

The Times također piše, kako je savjetnik vrhovnog iranskog vođe Ali Agbar Velayati jasno dao do znanja, da je prioritetni cilj Damaska i Teherana – „izbaviti istok Sirije ne samo od „IS“, nego i od SAD-a. „Uskoro ćemo vidjeti kako će biti očišćena istočna Sirija, a nakon toga i zona oko Idliba“ (sama regija Idlib je, kao zona deeskalacije , prepuštena nadzoru Turske, sukladno Astanskim pregovorima i jamstvo Moskve, Ankare i Teherana, op. GN.), izjavio je Velayati.

Ovom komentaru The Timesa možemo pridodati i pristiglu vijest iz Rusije, prema kojoj je ruski ministar obrane Sergey Shoygu, na današnjem sastanku vojnog kolegija Rusije i Bjelorusije, pohvalio ruske zračne snage koje su sudjelovale u operaciji oslobađanja Abu-Kamala i uručio pozdrave „sirijskim kolegama“ koji su sudjelovali u završnoj operaciji.

Sve ovo jasno ukazuje na različit pogled na sliku Sirije nakon pobjede nad „Islamskom državom“ između Rusije i SAD-a. Ali sam izgled vojne karte te zemlje jasno ukazuje kako je na djelu njezina faktička podjela po liniji rijeke Eufrat, pri čemu Amerikance jedino zabrinjava kontinuitet teritorijalne tj. komunikacijske povezanosti Irana s Damaskom i Bejrutom (autocesta Damask-Der ez-Zour-Abu Kamal-Bagdad). A upravo je to pitanje svih pitanja koje će SAD barem za sada vrlo teško riješiti jer mu ne pada na pamet ulaziti u neposredan sukob svojih snaga protiv snažnih i brojnih proiranksih postrojbi u Iraku i Siriji, a prokurdske snage unutar SDF-a su još uvjek preslabe za opsežne vojne operacije. Osim toga, one nisu niti sklone ulaziti u rizične vojne sukobe s proiranskim snagama i sirijskom vojskom, a pritom još tako daleko od svog stvarnog etničkog prostora na sjeveru Sirije. Sirijski Kurdi, osim toga, imaju jasan poučak o tome što se dogodilo njihovim sunarodnjacima u Iračkom Kurdistanu – ostavljenim na cjedilu i prepuštenim dobroj volji federalne vlade u Bagdadu. One će se svakako povući s istoka regije Deir ez-Zour, samo je pitanje s kojim će ih snagama i kada SAD uspjeti zamijeniti.
 

Komentari

komentar

0 komentara

You may also like