The Times: Švedska i Finska će vjerojatno u NATO ovo ljeto

Rusija je napravila “ogromnu stratešku grešku” budući da su Finska i Švedska spremne ući u NATO već na ljeto, prema neimenovanim dužnosnicima za The Times.

Washington se nada ovakvom razvoju događaja koji bi dodatno “rastegnuo” rusku vojsku i proširio zapadni vojni  savez s 30 na 32 članice. Američki dužnosnici rekli su da je članstvo u NATO-u za obje nordijske zemlje bila “tema razgovora na više sjednica” tijekom razgovora ministara vanjskih poslova saveza prošlog tjedna na kojima su sudjelovale Švedska i Finska. “Kako ovo može biti išta osim golemog strateškog promašaja za Putina?”, rekao je jedan visoki američki dužnosnik. Prijava Finske očekuje se u lipnju, a očekuje se da će nakon toga uslijediti i Švedska.

Sanna Marin, finska premijerka, rekla je da će nordijska država odlučiti hoće li se pridružiti NATO-u ili ne “tijekom ovog proljeća”, budući da javna potpora u zemlji za ulazak u takav savez nastavlja rasti. Također je rekla da je “bilo i vrijeme” za ozbiljno razmatranje takvog ulaska.

Navodno vlade Švedske i Finske zajedno rade na postizanju konsenzusa o tom pitanju, no konačnu odluku svaka će zemlja donijeti samostalno. Prethodno je turski ministar vanjskih poslova Mevlut Cavusoglu izjavio kako je moguće članstvo Švedske i Finske u NATO-u postalo jedna od tema o kojima se najviše raspravljalo tijekom sastanka ministara vanjskih poslova NATO-a od 6. do 7. travnja u Bruxellesu. Švedska i Finska su se dugo ponosile svojom vojnom neutralnošću, no to se sada mijenja. Švedska je tako poslala oružje Ukrajini i to je prvi puta da je ta država poslala oružje zemlji koja je zahvaćena ratnim sukobom. Finska, zemlja koja graniči s Rusijom i koja je za vrijeme Hladnog rata bila svojevrsna nesvrstana “tampon” zona, također mijenja svoju politiku, a to bi se moglo loše odraziti na finsku trgovinu s Rusijom (primarno energija). Osim toga, u Finskoj živi oko 80 000 ljudi kojima je ruski jezik materinji.

Komentari

komentar





You may also like