Tibetanski vođa u Bijeloj kući: prvi takav posjet u 60 godina

Sikyong tibetanske vlade (premijer) u egzilu Lobsan Sangay posjetit će Bijelu kuću, što će biti prvi takav posjet u posljednjih 60 godina, objavio je Reuters.

Sangay, predsjednik Središnje tibetanske administracije (CTA), odnosno tibetanske vlade u egzilu, sastat će se u Bijeloj kući s “posebnim koordinatorom za tibetanska pitanja” Robertom Destrom, navodi CTA u priopćenju, prenosi Reuters.

“Ovaj sastanak bez presedana možda će stvoriti optimističnu mogućnost suradnje CTA s američkim dužnosnicima te će (susreti, op. a) biti formaliziraniji u narednim godinama”, poručio je CTA.

CTA smatra da je komunistička Kina okupirala Tibet 1951. godine. Nakon propasti dinastije Qing i sloma Kineskog carstva 1912., Tibet je, do 1951., de facto bio neovisan zbog nepostojanja jake centralne vlasti u Kini i Kinesko-japanskog rata.

Kina je 2017. oštro prosvjedovala nakon što je američki veleposlanik u Indiji Richard Verma ugostio Lobsanga Sangaya na večeri s indijskim ministrom i Richardom Gereom, tako da će ovaj događaj zasigurno izazvati reakciju Kine.
Državni tajnik Mike Pompeo u srpnju je optužio Peking za kršenje prava Tibetanaca.

Lobsang Sangay živi u Indiji (tamo je i rođen), kao i duhovni vođa Tibetanaca Dalaj Lama.

Komentari

komentar

loading...

You may also like