Tihanovska dobila godišnju premiju „John McCaine“ američkog IRI-a

Svetlana Tihanovska, bivša bjeloruska predsjednička kandidatkinja i jedna od vođa oporbe te zemlje, u utorak je postala laureat godišnje premije pod nazivom „John McCain“ (ime je dobila po pok. američkom senatoru iz redova Republikanske stranke, koji je umro 2018. g.).  Nju dodjeljuje američka nevladina organizacija Međunarodni Republikanski Institut (International Republican Institute – IRI).

Tijekom on line primanja nagrade Tihanovska je izjavila slijedeće: „Nasilje mora prestati i mora početi mirni prijelaz k slobodi Bjelorusije. To je naša obveza i jedini put naprijed!“

Zajedno s Tihanovskom, ovogodišnji laureati iste nagrade su i američki državni tajnik Mike Pompeo, kao i predstavnici prosvjednog pokreta u Hong Kongu i član parlamenta Ugande Robert Kyagulanyi – poznatiji kao glazbenik Bobi Wine.

IRI je nevladina organizacija, koja za cilj ima pružanje pomoći drugim državama u izgradnji demokracije. Njezin predsjednik ranije je bio spomenuti pok. američki senator John McCaine. IRI je usko povezan s američkim State Departmentom i pojedinim fondovima koji se bave financiranjem proameričkih političkih snaga diljem svijeta. Zbog takvih ciljeva i aktivnosti IRI nema dozvolu za rad u zemljama, poput, primjerice Rusije, koja je 2016. g. donijela odluku, prema kojoj je djelatnost te organizacije na teritoriju Rusije nepoželjna. To i nije nikakvo čudo s obzirom da je pok. senator John McCain u SAD-u glasio kao jedan od najvećih jastrebova-neokonzervativaca i vjerojatno najveći kritičar Rusije i njene politike uopće, zbog čega ga je službena Moskva uvijek nazivala klasičnim „rusofobom“.

 

 





 

Komentari

komentar





You may also like