Tihanovska se sprema k Bidenu

 „Nada umire posljednja“! Tako bismo, nekako, mogli okarakterizirati današnju izjavu bjeloruske oporbene političarke Svetlane Tihanovske, izbjegle iz te zemlje nakon prošlog ljeta održanih predsjedničkih izbora na kojima je i sama bila kandidatkinja (o izjavi više malo kasnije u tekstu). Naime, posljednjih joj tjedana pa i mjeseci „ne cvjetaju političke ruže“: oporbeni aktivizam bjeloruskih građana je splasnuo, većih okupljanja protivnika predsjednika Aleksandra Lukašenka (čiji reizbor na mjesto prvog čovjeka zemlje Zapad ne priznaje već traži održavanje novih izbora) nema, a unutarnji sukob oko hijerarhijskog ustroja i političkog programa tamošnje oporbe sve je veći. Osim toga, nemali je broj onih iz oporbenih krugova koji smatraju kako se političko ustrojstvo zemlje ne može mijenjati izvana tj. da oporbeni čelnici moraju djelovati neposredno u narodu.

O problemima s kojima se susreće oporbeni pokret i zanos građana u Bjelorusiji, kao i priznanju da je bunt građana u toj zemlji usahnuo Tihanovska je nedavno govorila u intevjuu za izvjesni švicarski medij, dijelove kojeg smo i mi objavili na našem portalu (vidi poveznicu ispod teksta).

No kako god bilo, Svetlana Tihanovska i dalje, očito, ima svoje planove kako stići do cilja tj. popeti se na tron predsjedničke palače u Minsku. A najjednostavniji način za to čini joj se kroz dobivanje pomoći čelnika najmoćnije zemlje svijeta – SAD-a, Joe Bidena (kao da Washington  to isto nije pružao već ranije – gotovo od početka izbijanja političke krize u toj zemlji).

Tihanovska je, tako, u ponedjeljak, 8. ožujka, na medijskoj konferenciji održanoj u Ženevi, izjavila kako namjerava posjetiti Sjedinjene Države i sastati se s tamošnjim predsjednikom Joe Bidenom. U tom je smislu kazala kako je prethodno razgovarala s američkim veleposlanikom u Bjelorusiji. Tihanovska navodi kako postoji nada za “organizaciju posjeta Washingtonu, ali problem je Covid-19“. Nije navela moguće datume putovanja, ali napomenula je kako se tijekom posjeta “nada sastanku s predsjednikom”.

“Sjedinjene Države već obraćaju pozornost na Bjelorusiju … podržavaju bjeloruski pokret prema demokraciji … i već su donekle uključene u rješavanje krize”, izjavila je Tihanovskaja (info: TASS).

Pritom je zanimljivo kako je, govoreći o Rusiji, kazala da Bjelorusija s njom ima “velike trgovinske odnose“, i da zemlja “mora živjeti i ostati u istim odnosima s Rusijom“. Kazala je kako se nada povratku u domovinu “u narednim mjesecima” i da joj je cilj „održati nove izbore u rujnu ili listopadu“.





“Izgubili smo ulice” – Tihanovska priznala poraz bjeloruske oporbe

 





Komentari

komentar

You may also like