Tihanovskaya zahvalila SAD-u za potporu bjeloruskom narodu

Svetlana Tihanovskaya, oporbena kandidatkinja na izborima za bjeloruskog predsjednika, održanim 9. kolovoza ove godine, i koja je, nakon toga, sa šeficom svoga izbornog stožera Marijom Moroz prebjegla u glavni litavski grad Viljnus, sastala se danas s američkim zamjenikom državnog tajnika Stephenom Biganom. Tom je prigodom izjavila o spremnosti za rješavanje bjeloruske krize kroz dijalog o mirnoj predaji vlasti i o otvorenosti za posredništvo međunarodnih organizacija, izvješćeno je iz njezinoga stožera.

Također je kazala kako oporba traži „nepristranu istragu o kršenjima zakona od strane bjeloruske vlade protiv svoga naroda“ te kako istodobno traži od svih država „uvažavanje suvereniteta i teritorijalnog integriteta Bjelorusije“ i da će „samo bjeloruski narod odlučiti o svojoj budućnosti na novim pravednim i slobodnim izborima“.

Tihanovskaya je istodobno izrazila zahvalnost SAD-u na potpori bjeloruskom narodu i kazala kako predsjednik Aleksandar Lukašenko „nema potporu niti bjeloruskog naroda, niti međunarodne zajednice“.

 

Komentari

komentar





You may also like