Tijesna utrka u Georgiji: demokrati bi mogli preuzeti kontrolu nad Senatom

Održani su ključni senatski izbori u Georgiji, a prema sadašnjim procjenama demokrati bi mogli osvojiti oba senatska mjesta i tako preuzeti kontrolu nad cijelim Kongresom.

Većina glavnih medija proglasila je pobjedu radikalnog demokratskog kandidata Raphaela Warnocka nad trenutnom republikanskom senatoricom Kelly Loeffler. Naime, Warnock ima prednost od skoro 37 tisuća glasova nakon prebrojanih 97 posto glasova. Baptistički pastor Warnock bit će prvi afroamerički senator države Georgia.

Međutim, demokrati moraju pobijediti u obje utrke kako bi kontrolirali Senat, a procjenjuje se kako njihov kandidat Jon Ossoff ima dobre šanse za to. Republikanski senator David Perdue ima prednost od oko 8, 500 glasova, nakon prebrojanih 97 posto glasova, ali su preostala glasačka mjesta većinom demokratska uporišta.

Konzervativni National Review piše kako se “većina stručnjaka slaže da je vjerojatno kako će oba demokrata prevladati”.

Warnock je poručio: “Neka moja priča bude inspiracija nekoj mladoj osobi koja pokušava shvatiti što je američki san”.

Loeffler za sada ne odustaje te je poručila pristašama da će “svaki legalni glas biti prebrojan”.





“Pobijedit ćemo na ovim izbora. Spasit ćemo zemlju”, kazala je.

Senat ima 100 članova, a čine ga dva predstavnika svake savezne države. U slučaju da demokrati dobiju oba senatora Georgije imali bi ukupno 50 senatora, kao i republikanci. Međutim, u slučaju “neriješenog” glasanja prevagu će dati potpredsjednica SAD-a Kamala Harris, pošto je američki potpredsjednik ujedno i predsjednik Senata i ima pravo glasa u takvim situacijama.

Demokrati već kontroliraju Zastupnički dom.





Georgia je tradicionalno republikanska savezna država, ali je ove godine došlo do drastične promjene. Naime, Biden je prvi demokratski kandidat koji je osvojio Georgiu od 1992.,

Faktor Trump

New York Times piše da je odaziv na izbore u ruralnim, većinski bijelim okruzima (republikanska uporišta), bio slabiji nego na predsjedničkim izborima, dok su većinski afroamerički okruzi imali odaziv skoro kao na predsjedničkim izborima.

Nedavno je izašlo u javnost da je Trump tražio od državnog tajnika Georgie republikanca Brada Raffenspergera, koji je bio zadužen za nadgledanje izbora, da “pronađe” 11.780 glasova potrebnih za preokretanje rezultata izbora u Georgiji. Američki je predsjednik više puta tvrdio da postoje velike izborne neregularnosti u Georgiji, ali Raffensperger je potvrdio da su izbori transparentni.

Iako je Trump sudjelovao u kampanji republikanskih kandidata za Senat te je održao više skupova, oštro je kritizirao guvernera Briana Kempa, a nekoliko je puta i zaprijetio da republikanci neće osvojiti izbore u Georgiji, ako republikanska vlast te savezne države ne podrži njegovo osporavanje rezultata izbora.

Trump je aludirao na Twitteru da se na izborima za Senat u Georgiji dogodila izborna krađa.

“Čini se da uspostavljaju veliko ‘odlagalište glasova’ protiv republikanskih kandidata. Čekaju da vide koliko im je glasova potrebno?”, napisao je na Twitteru američki predsjednik.

 

 

Komentari

komentar

You may also like