Tillerson: Američki cilj na Bliskom istoku – potpuno uništenje „IS“

Na jučerašnjem otvaranju ministarskog zasijedanja međunarodne koalicije za borbu protiv terorizma na čelu sa SAD-om, koje se održava u toj zemlji, američki državni tajnik Rex Tillerson pozvao je na potpuno uništenje „Islamske države“ i investiranje u oslobođene teritorije Iraka i Sirije.

Državni tajnik je izjavio kako su vojne pobjede, koje su dobivene s velikim trudom, izmijenile dinamiku borbi u korist koalcije (info: VoA), ali i dodao, da se ne smije uspavati dok je god „IS“ aktivan i agresivan neprijatelj.

Američki šef diplomacije je kazao: „Ja znam kako na Bliskom istoku postoji puno nasušnih problema, ali za SAD je pobjeda nad „IS“ cilj broj jedan u regiji.“

U svom nastupnom govoru, g. Tillerson se obratio i drugim državama članicama međunarodne koalicije pod američkim vodstvom, pozvavši ih na povećanje njihovog udjela čim „IS“ bude potisnut iz Iraka i Sirije. To se prije svega odnosi na investiranja u oslobođeni teritorij dviju država, kako bi se pomoglo stabilizirati staanje za ljude koji tamo žive. U ovom trenutku se to odnosi na razminiravanje terena, uspostavu vodoopskrbe, opskrbe električnom energijom, dostavu humanitarne pomoći, kao i uspostavu partnerskih odnosa s lokalnim vođama koji odbacuju ekstremizam.

Državni tajnik je također izjavio kako udio SAD-a na utrošene vojne resurse za potiskivanje „IS“ iz Sirije i Iraka iznosi 75%. Zato sada, navodi dalje Rex Tillerson, američki partneri iz te koalicije moraju izići u prvi plan i platiti 75% od 2 milijarde dolara koji su ove godine nužni za stabilizaciju i obnovu stradalih teritorija.
Napominjemo kako Rusija, Iran i sirijska vlada na ovoj konferenciji ne sudjeluju, niti su na nju pozvani jer ni nisu dio spomenute koalicije pod američkim vodstvom.Top of Form

 

Bottom of Form

Komentari

komentar

0 komentara

You may also like