Tillerson, o posljedicama po Sjevernu Koreju ukoliko ne prihvati razgovor

Sjeverna Koreja će isporovocirati vojni sukob ukoliko ne pristupi pregovorima o denuklearizaciji, izjavio je američki državni tajnik Rex Tillerson nakon sastanka ministara vanjskih poslova 20 zemalja o toj zemlji, održanog u kanadskom Vancouveru.

Na upit novinara, trebaju li Amerikanci biti zabrinuti zbog rata sa Sjevernom Korejom, Tillerson je odgovorio slijedeće: „Svi smo mi dužni trezveno i jasno gledati na sadašnje stanje. Sjeverna Koreja nastavila je s vidljivim napretkom u atomskom oružju, u smrtonosnoj snazi toga oružja, kako su pokazala posljednja termonuklearna testiranja i postojani napredak balističkih raketa. Moramo priznati kako ta ugroza raste i da će, ukoliko Sjeverna Koreje ne prihvati put razgovora i pregovora, sama isprovocirati  tu (vojnu, op. GN.) varijantu.“

Istodobno je američki državni tajnik odbio odgovoriti na pitanje o mogućem ograničenom vojnom napadu na Sjevernu Koreju, kazavši, kako on neće „komentirati pitanja oko kojih još nije usvojena odluka“. Međutim, kazao je kako će američki diplomati u New Yorku nastaviti raditi na uvođenju još oštrijih sankcija protiv Sjeverne Koreje ukoliko s njezine strane uslijede nove provokacije.

Na ministarskoj konferenciji u Vancouveru, predstavnici 20 država dogovorili su se o nužnosti izvršenja sankcija uvedenih protiv Sjeverne Koreje od strane UN-a.

Na konferenciji nisu donešene nikakve radikalne odluke, kakve su se spominjale proteklih dana uoči njezinog održavanja, poput, primjerice, razmatranja uvođenja pomorske blokade Sjeverne Koreje od strane SAD-a.

Podsjećamo, kako na sastanak ministara vanjskih poslova, u Vancouver nisu bili pozvani ministri dviju država koje imaju presudan utjecaj na Sjevernu Koreju – Kine i Rusije, što samo ukazuje, kolika su u praksi nesuglasja izmađu SAD-a i tih dviju zemalja u odnosu na sam načelni pristup riješavanja krize na Korejskom poluotoku, čiji su uzroci puno dublji nego što je to pitanje isključivo sjevernokorejskog nuklearnog i raketnog programa. Ono je bilo i ostalo, primarno, geopolitičko pitanje između globalnih vojnih velesila.





Tako je već danas, 17. siječnja, kinesko MVP izvjestilo, kako je susret u Vancouveru dokazao privrženost mentalitetu Hladnog rata i da samo ometa nastojanja za riješenje sjevernokorejskog problema.

Amerikanci uvode pomorsku blokadu Sjeverne Koreje?





 

Komentari

komentar

0 komentara

You may also like