Tillerson Rusiji dao ultimatum: Ili ste s nama ili s Asadom i Iranom!

Američki državni tajnik Rex Tillersona, uoči svog dolaska u Moskvu, izjavio je kako Rusija mora izabrati: ili dobre odnose s Sjedinjenim Američkim Državama i njezinim saveznicima, ili pružanje potpore Iranu, „Hezbollahu“ i predsjedniku Sirije Basharu al-Asadu.

„Mi želimo olakšati stradanja sirijskog naroda. Rusija može biti dio te budućnosti i odigrati u njoj važnu ulogu. Ili Rusija može nastaviti podržavati tu grupu, koja, kako mi smatramo, ne odgovara njezinim interesima u dugoročnoj perspektivi“ – prenio je Associated Press riječi američkog državnog tajnika.

Iako su ranije dužnosnici ruskog Ministarstva vanjskih poslova i brojni ruski analitičari polagali nadu da bi dolazak Rexa Tillersona mogao pridonjeti relaksaciji vrlo napetih američko-ruskih odnosa, to, nakon nedavnog američkog raketiranja sirijske zrakoplovne baze više nije slučaj. Štoviše, prevladava mišljenje kako je SAD učinio svoj izbor i da iznova nastoji svoju dominaciju u svijetu ostvariti politikom zastrašivanja i uporabom vojne sile. Što se tiče spomenutog ultimatuma, koji to, naravno, nije, već se puno više radi o običnoj sugestiji s psihološkom pozadinom utjecaja na suparnika prije početka pregovora, naravno da Moskva na takav način razgovora neće pristati. Ali već sutra krajem dana svi ćemo biti pametniji i znati puno više, izuzev onog što će ostati iza kulisa javne diplomacije, a kako je to često bivalo u odnosima ovih dviju država još iz doba Hladnog rata (tada SSSR-a i SAD-a).

 

  

Komentari

komentar

0 komentara

loading...

You may also like