Tillerson upozorio koalicijske partnere na rizike u Siriji i Iraku

Agencija Associated Press objavila je u utorak, 13. veljače, vijest o početku sastanka predstavnika zemalja članica koalicije za borbu protiv „Islamske države“ (pod vodstvom SAD-a), u Kuvajtu. Nazočnima se obratio američki državni tajnik Rex Tillerson, a iz njegovih se riječi uočava sve veća zabrinutost američke administracije zbog mogućeg različitog „gledanja na glavnu zadaću“  koalicije od 74 države glede nastavka borbe protiv „IS“.

Tillerson je partnere pozvao na preorijentaciju svojih napora u misijama u Iraku i Sirij, i na prevladavanje suparništva i potrebu fokusiranja na ciljeve punog iskorjenjenja „IS“ u tim dvjema zemljama.

„Završetak velikih vojnih djelovanja ne znači kako smo mi dugoročno porazili ISIL, izjavio je američki šef diplomacije, kazavši, kako ta teroristička organizacija ostaje ozbiljna ugroza stabilnosti regije, zemalja koalicije i drugih dijelova svijeta.

„Bez stalne potpore sa strane koalicije mi riskiramo ugrozu povratka takvih ekstremističkih organizacija , kao ISIL, u oslobođenim dijelovima Iraka i Sirije, i s njihovim širenjem na druge teritorije“, upozorio je Rex Tillerson.

Izvor AP u američkoj administraciji pojasnio je smisao Tillersonovih riječi, kao namjeru američke administracije na poticanje svojih patnera na „još veće zadaće“ u regiji. Ukazuje se na nužnost nadilaženja „trenja“, prije svega između SAD-a i Turske, nastavak borbe protiv „sirijskog režima“ Bashara Assada zbog osiguranja „političkog prijelaza“ vlasti u toj zemlji, kao i ne dopuštanje iranske ekspanzije u regiji.

Komentari

komentar
0 komentara

You may also like