Tim američkih stručnjaka preporučuje nastavak cijepljenja cjepivom J&J, ali ne jednoglasno

Tim američkih stručnjaka u tamošnjem medicinskom regulatoru preporučio je nastavak cijepljenja cjepivom protiv koronavirusa Covid-19 tvrtke Johnson & Johnson (J&J), izvijestio je jučer NBC News.

10 članova stručnog vijeća glasalo je za ponovno pokretanje kampanje cijepljenja, četvero ljudi nije podržalo tu ideju, a jedan je stručnjak odbio glasovati. Ekspertni tim je dodao kako bi se trebalo upozoriti na rizik od rijetke, ali ozbiljne tromboze kod primjene tog cjepiva.

Navodi se kako je prestanak pauze u cijepljenju američke populacije u interesu javnosti i javnog zdravstva. Također, ova preporuka stručnog tima pri medicinskom regulatoru nije obvezujuća.

Podsjećamo: Bijela kuća je 13. travnja priopćila o privremenom prestanku uporabe cjepiva Jonson & Jonson, kazavši kako to neće imati značajan utjecaj na plan cijepljenja američkih građana.

Prije toga, 9. travnja, u Sjedinjenim Državama, tri centra za cijepljenje cjepivom Jonson & Jonson smještena u Sjevernoj Karolini privremeno su zatvorena zbog utvrđivanja nuspojava kod 26 osoba nakon njegovog korištenja.

Četiri su osobe primljene u bolnice na dodatne pretrage. Američki Centar za kontrolu i prevenciju bolesti opisao je nesvjesticu kao rijetkost nakon cijepljenja.





17. ožujka, strateška savjetodavna grupa za imunizaciju pri Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji (WHO) preporučila je pažljivo praćenje eventualnih nuspojava kod primjene cjepiva Johnson & Johnson, uključujući alergijske reakcije i probleme s krvarenjem.

 

 





Komentari

komentar

You may also like