Tim WHO-a u Wuhanu ne odbacuje mogućnost da je covid-19 “pobjegao” iz laboratorija

Član tima Svjetske zdravstvene organizacije (WHO), koji istražuje podrijetlo covida-19 u Wuhanu, kazao je da se ne odbacuje mogućnost da je virus “pobjegao” iz laboratorija.

“Gledamo okolo na tržnici i postavljamo pitanja, susrećemo se s menadžerima tržnice, s prodavačima koji su radili tamo, ljudima iz zajednice i postavljamo im pitanja”, kazao je za Sky News dr. Peter Daszak, član tima WHO-a koji istražuje podrijetlo koronavirusa u Wuhanu.

“Razgovaramo s ljudima koji su prikupljali uzorke s poda tržnice, a potom su bili pozitivni na testu”, dodao je.

Daszak je kazao da su kineski znanstvenici podijelili svoja saznanja s timom WHO-a.

“Mislim da je Kina otvorena i želi raditi s nama i to vidimo svakoga dana”, kazao je član tima WHO-a, organizacije koju su brojne zemlje i analitičari optužili za lošu reakciju na početku pandemije i nekritičko vjerovanje kineskim vlastima.

Tim će posjetiti Institut za virologiju u Wuhanu. Stručnjaci su tvrdili da covid-19 nije “pobjegao” iz laboratorija, ali Daszak u razgovoru za Sky News nije odbacio tu mogućnost.





“Svi smo svjesni hipoteza oko potencijalne uključenosti laboratorija u to i zasigurno ćemo postaviti pitanja o svim ključnim aspektima wuhanskog Instituta za virologiju”, kazao je Daszak.

“Ako postoje podaci koji vode prema bilo kojoj hipotezi, slijedit ćemo podatke, slijedit ćemo dokaze kamo nas vode”, poručio je znanstvenik.

“Ako nas vode do farme divljih životinja ili tržnice divljih životinja idemo tamo. Ako nas vode do laboratorija otić ćemo tamo. Sve je na stolu i slušamo sva mišljenja”, dodao je.





Zbog naravi kineskih vlasti kritičari su skeptični u pogledu mogućnosti neometane i neregulirane (od strane kineskih vlasti) istrage u Wuhanu. Sky News tako piše da su znanstvenici posjetili propagandni muzej koji prikazuje borbu kineskih vlasti protiv covida-19 u Wuhanu

Daszak je pak rekao da su znanstvenici “dovoljno inteligentni” te da mogu “čitati između redaka”.

 

Komentari

komentar

You may also like