Timošenko: Kijev očekuje „katastrofa“ ukoliko se potvrdi da je isporučivao raketnu tehnologiju Sjevernoj Koreji

Nakon senzacionalne izjave New York Timesa, da je Sjeverna Koreja mogla dobiti raketnu tehnologiju proizvedenu u Ukrajini, oglasila se i ukrajinska oporbena političarka i bivša premijerka Julija Timošenko.

Ukoliko je informacija da je Ukrajina Sjevernoj Koreji isporučivala raketne tehnologije ili oružje točna, Kijev će doći pod sankcije i zemlju će čekati katastrofa, izjavila je ukrajinska političarka. Na svojoj facebook stranici, osim spomenutog,  napisala je kako sankcije UN-a zabranjuju isporuke oružja Pjongjangu. Ovu situaciju Timošenko je protumačila kao „posljedicu neprofesionalizma i nezakonitosti predsjednika Petra Porošenka i premijera Vladimira Ggojsmana“.

Na istu temu nešto ranije se oglasio i tajnik ukrajinskog Vijeća za nacionalnu sigurnost i obranu, Oleksandar Turčinov, izjavivši, kako ukrajinski vojno-indistrijski kompleks nije isporučivao oružje i vojnu tehniku Sjevernoj Koreji.

Podsjećamo: sve je počelo objavom u zapadnim medijima, prije svega američkom The New York Timesu, koji se pozvao na tajne procjene američkih obavještajnih službi i istragu stručnjaka analitičkog centra International Institute for Strategic Studies (IISS), Michaela Ellemana. Taj je medij objavio kako je Sjeverna Koreja preko crnog tržišta mogla dobiti motore za svoje balističke rakete, proizvedene u  ukrajinskoj tvornici „Yuzhmash“.

Komentari

komentar0 komentara

loading...

You may also like