Tisuću afganistanskih vojnika pobjeglo od talibana u Tadžikistan

Preko 1000 vojnika u službi proameričke vlade u Kabulu pobjeglo je preko granice na sjeveru u susjedni Tadžikistan. Naime, najžešće borbe odvijaju se upravo na brdovitom sjeveru Afganistana blizu granice s Tadžikistanom.

O prebjeglim vojnicima izvijestio je danas tadžikistanski ured za graničnu policiju. “Slijedom borbe s talibanima, 1037 vojnika afganistanske vlade se povuklo preko graničnih prijelaza Shamsiddin Shohin (104 vojnika), Ruzvai (213), Nulvand (83), Vanj (173), grada Khorog (312), Ishkashim (102) i Langar (50) na teritorij Tadžikistana kako bi spasili živote.”- prenosi agencija Khovar.

Tadžikistanski medij izvijestio je da su prihvatili vojnike u povlačenju zbog dobrosusjedskog “principa”. Napomenuli su da se Tadžikistan ne želi miješati u unutarnju politiku Afganistana. Osim toga, tvrde da su granični prijelazi i dalje pod kontrolom tadžikistanske granične policije.

Povlačenje afganistanskih vojnika događalo se u više navrata posljednja dva tjedna. Zbog napetosti na sjeveru Afganistana telefonski su se čuli tadžikistanski predsjednik Emomali Rahmo i afganistanski predsjednik Ashraf Ghani. S jedne strane, tadžikistanska strana je istaknula da im je važno ne uplitati se u unutarnju politiku susjedne zemlje, ali s druge strane dali su podršku afganistanskoj vladi i predsjedniku Ghani u ostvarenju “mira i stabilnosti”. Drugim riječima, svrstali su se na jednu stranu.

Analitičar Stanislav Zas tvrdi da se stanje u sjevernom Afganistanu naglo pogoršava te da će Tadžikistanu trebati pomoć ukoliko želi obraniti i zadržati kontrolu nad ovim južnim granicama, piše TASS.

Komentari

komentar





You may also like