Tjeraju Amerikance: raketama napadnute baze u Iraku

Irački portal Shafaq News izvijestio je o sinoćnjim snažnim eksplozijama u zračnoj bazi Majeda al-Tamimi, smještenoj u prigradskoj zoni Tikrita (regija Sallah al-Din). Ta je baza udaljena 170 kilometara sjeverno od iračke prijestolnice Bagdada, a u njoj su stacionirani irački i američki vojnici. Eksplozije su se dogodile u 23:00 sati po lokalnom vremenu.

Ubrzo je u bazi došlo do velikoga požara, lokaliziranog nakon dolaska postrojbi civilne zaštite. Vijesti o stradalima nema, kao niti o uzrocima eksplozija.

Prema podacima panarapske televizije Al-Arabiya (UAE) baza se našla pod raketnim udarom, najvjerojatnije od strane jedne od organizacija iz sastava proiranskih „Snaga nacionalne mobilizacije“ („Hashd ash-Shaabi“).

Ali to nije bio jedini incident takvoga tipa. Prije njega tri su raketna projektila pala na područje vojne baze „Taji“, smještene južnije od Bagdada, u kojoj se također nalaze američki vojnici. Prema navodima iz međunarodne koalicije za borbu protiv „Islamske države“ na čelu sa SAD-om, stradalih vojnika koalicijskih snaga u tom napadu nije bilo, a oštećen je helikopter iračke vojske.

U Iraku nije rjetkost da se napadaju vojne baze u kojima su smješteni američki vojnici. Napadi traju još od listopada prošle godine, a intenzivirani su nakon američkog ubojstva iranskog generala Qassema Soleimanija u bagdadskoj međunarodnoj zračnoj luci početkom siječnja ove godine.

 





Komentari

komentar

You may also like