Tko će postati partner ruskog „Novatek“-a u projektu „Arktic LNG-2“, velikog američkog konkurenta?

„Novatek“, jedna od najperspektivnijih ruskih tvrtki iz sfere proizvodnje ukapljenog plina, najpoznatijoj kao većinskom vlasniku velikog LNG terminala na ruskom Arktiku „Yamal-LNG“, do kraja ove godine izabrat će partnere za novi projekt „Artic LNG 2“, koji će se graditi nedaleko od spomenutog „Yamal-LNG“ (vidi kartu). O tome je izvjestio menadžment tvrtke, a za sada je poznato kako će biti sklopljen sporazum s francuskim energetskim divom „Total“. Zainteresiranost za taj energetski projekt iskazuju ne samo Kinezi, koji već sudjeluju u spomenutom projektu „Yamal-LNG“, već i Korenci, ali i investitori s Bliskog istoka.

Predsjednik „Novateka“ Leonid Mihelson izjavio je kako se dinamika razvoja novog projekta odvija prema planu i da je već potpisan čitav niz ugovora. Do kraja ožujka ove godine očekuje se potpisivanje sporazuma s francuskim  „Totalom“, koji će u projektu imati udio od 10% plus još 5% dionica, što ukupno čini oko 2,5 milijardi dolara. Dvije su se tvrtke dogovorile i o ravnopravnom statusu po pitanju prava glasa u donošenju odluka. „Novatek“ namjerava prodati 40% udjela novog projekta, a zainteresiranih strana prilično velik broj. Među njima su i investitori iz arapskih zemalja, a Saudijska Arabija navodno traži veći udio, koji bi se kretao oko 20%, ali još nikakvih konkretnih, čvrstih dogovora oko toga nema.

Projekt „Artic LNG 2“ planira otvaranje triju proizvodnih linija ukapljenog plina, od kojih bi prva startala 2023. godine. Kapitalna ulaganja iznosit će oko 20 milijardi dolara, a proizvodni kapacitet procjenjuje se na 19,8 milijuna tona prirodnog plina godišnje. Za usporedbu, „Yamal LNG“ proizvodi 16,5 milijuna tona plina godišnje. Vlasnik projekta primarno je usmjeren na tržište Jugo-istočne Azije, ali se ne isključuje niti izvoz plina u europske LNG terminale. Navodimo kako „Novatek“ planira i izgradnju jedne linije LNG terminala u  Belgiji za isporuke svog plina.Podsjećamo: u veljači je grupa američkih senatora podnijela prijedlog zakona o uvođenju novih sankcija protiv Rusije, između ostalog i u odnosu na njezine LNG projekte. Jasno je kako je njihov primarni cilj udar na konkurenciju jer je SAD posljednjih godina snažno jačaju svoj izvoz ukapljenog plina, a upravo je azijsko tržište po svih najprivlačnije jer se na njemu postižu najveće cijene. Ruski ministar financija Anton Siluanov izjavio je kako će u slučaju uvođenja spomenutih američkih sankcija projekt „Artic LNG 2“, koji bi zbog toga mogao pretrpjeti financijske štete, dobiti direktnu pomoć od strane ruske države tj. izvjesnog državnog fonda, i da će se taj projekt, neovisno o bilo kakvom scenariju izvana, nastaviti razvijati planiranom dinamikom do konačne realizacije. Radi se o jednom od najperspektivijih LNG projekata u svijetu, a analitičari procjenjuju kako će nakon njegovog puštanja u rad udio Rusije u svjetskoj trgovini ukapljenim plinom narasti do 11%, čime bi ta zemlja ušla među četiri najveća svjetska izvoznika LNG plina (Katar, Australija, SAD, Rusija).

 

Komentari

komentar

0 komentara

loading...

You may also like