Tko je odgovoran za smrtonosni raketni napad na željezničku stanicu u Kramatorsku?

Jutros oko 10 sati je blizu željezničke stanice u ukrajinskom gradu Kramatorsk pala raketa “Točka-U”. Riječ je o istočnom ukrajinskom gradu koji je pod kontrolom ukrajinske vojske i vjerojatno najistočnijoj željezničkoj stanici u Ukrajini koja je u funkciji.

Prilikom napada je na stanici bilo oko 4000 civila, kazao je za BBC gradonačelnik Aleksander Hončarenko. Prema zadnjim izvješćima poginulo je najmanje 50 ljudi, među kojim i djeca. Ukrajinski gradonačelnik je siguran da se radi o ruskoj raketi i navodi da u blizini stanice nema ukrajinskih vojnih ciljeva. Svijet su obišle fotografije nekoliko desetaka potpuno spaljenih automobila u blizini stranice. Na navodnom ostatku rakete (vidljivo na naslovnoj fotografiji) piše “Za djecu”.

Ubrzo nakon napada se iz Londona oglasila ministrica vanjskih poslova Liz Truss koja je rekla da je “zaprepaštena” napadom i ponovila da je “gađanje civila ratni zločin”, uz tvrdnju: “Mi ćemo Rusiju i Putina pozvati na odgovornost”. Napad su osudili i iz Bruxellesa i Washingtona.

No, iz Moskve odbacuju odgovornost za napad. Rusko ministarstvo obrane odbacilo je ukrajinsku verziju priče o raketnom napadu na željezničku stanicu te tvrde da su na mjestu događaja pronađeni ostatci taktičke rakete Točka-U koju je koristila ukrajinska vojska, izvijestilo je ministarstvo, prenosi TASS. “Sve tvrdnje predstavnika kijevskog nacionalističkog režima da je Rusija navodno izvela ‘raketni napad’ 8. travnja na željeznički terminal u Kramatorsku provokacija su i nemaju nikakve veze sa stvarnošću. Oružane snage Rusije nisu imale vojne zadaće u gradu Kramatorsk 8. travnja”, naglasilo je ministarstvo. “Raketu Točka-U, čiji su ostatci pronađeni u blizini terminala Kramatorsk, a relevantne snimke objavili očevici, koristi samo ukrajinska vojska”, tvrde iz Rusije. Napad je, prema Moskvi, izveden od strane ukrajinske vojske iz okruženja Dobropolja 45 km jugozapadno od Kramatorska. Također tvrde: “14. ožujka 2022. bataljun 19. zasebne raketne brigade ukrajinske vojske izveo je napad sličan napad raketom Točka-U na središte Donjecka, u kojem je ubijeno 17 ljudi, a ranjeno još 36 civila”, priopćilo je ministarstvo. Ruska strana navodi da ne koriste te rakete od 2019. kada je i posljednja raketno-topnička postrojba zamjenila stari sustav s raketnim sustavima Iskander. Tvrde da ukrajinska vojska trenutno raspolaže s 38 do 90 sustava Točka-U i nekoliko stotina adekvatnih projektila.

Na ruske tvrdnje su danas popodne odgovorili iz Amnesty Internationala. N.R. Jenzen Jones, stručnjak za projektile, je analizirajući fotografije ostataka utvrdio je da je “u napadu korišten balistički projektil 9M79 Točka”. Tvrdi da je projektil izrazito neprecizan te da redovito promašuje svoje ciljeve za pola kilometra, pa i više. Rakete Točka, podjseća Jenzen Jones, također su korištene 19. ožujka u Lugansku, barem prema informacijama ukrajinskog ministarstva obrane. Ukrajinska vojska kaže da je oborila jedan od tih projektila svojim sustavom protuzračne obrane. Jenzen Jones dalje govori da svi projektili Točka potječu iz starog sovjetskog arsenala. “Sve rakete 9M79-1 sklapala je tvornica strojeva Votkinsk u Republici Udmurt u Rusiji”, kaže on.  Maniša Gangulij, istraživačka novinarka BBC-ja  kaže da postoje dokazi da je Rusija koristila te projektile dana 24. veljače tijekom napada na bolnicu u Vuhledaru, u Donjeckoj oblasti prilikom kojeg su ubijena četiri civila, a njih 10 je ranjeno.

Pitanje odgovornosti za ovaj napad samo je jedan u moru primjera gdje se verzija istine iz Moskve i one iz Kijeva (te Zapada) drastično razlikuje.





Komentari

komentar

You may also like