Tko je tu lud? Britanska vlada ukinula ograničenja usprkos naglog povećanja zaraze

Nastavlja se ludilo oko koronavirusa, mjera zaštite, nužnosti cijepljenja, …, o čemu svjedoči i slijedeća vijest iz Velike Britanije – zemlje koja se hvali najvećom potpunom procijepljenošću svoga stanovništva u Europi, koja iznosi dvije trećine od njegovog ukupnog broja. Međutim, usprkos tome, u Velikoj se Britaniji naglo povećava broj zaraženih novim Delta sojem Covida-19, a čak je i premijer Boris Johnson u samoizolaciji nakon što se zarazio njegov ministar zdravstva.

Tako je vlada te zemlje od ponedjeljka ukinula zakonska ograničenja, prethodno nametnuta zbog pandemije Covid-19. Taj je potez Johnsonova vlada donijela usprkos činjenici da su ga oštro kritizirali znanstvenici i oporbene stranke, okarakteriziravši ga  kao „opasan skok u nepoznato“.

Stanovnici od danas više neće morati održavati tzv. socijalnu distancu i nositi maske, počet će se vraćati na posao u svoje urede jer se ukida rad na daljinu, moći će boraviti unutar barova, posjećivati ​​noćne klubove i okupljati se u velikom broju u zatvorenim prostorima i na ulicama.

Osim toga, potpuno procijepljeni Britanci neće morati ići u ​​karantenu nakon ulaska u zemlju iz više od 150  zemalja svijeta.

Od medija nazvan  „Dan slobode“ morao je biti odgođen za mjesec dana zbog brzog porasta incidencije u Velikoj Britaniji, gdje je sada dominantan soj “Delta”. Posljednjih je dana u zemlji otkriveno oko 50 tisuća novih slučajeva zaraze dnevno, što je prethodno bilo tek na vrhuncu drugog vala epidemije u siječnju ove godine. Prema tom pokazatelju samo su Indonezija i Brazil u goroj poziciji od Velike Britanije, navodi France 24.

Pojedini znanstvenici, poput profesora Neila Fergusona s londonskog Imperial Collegea upozoravaju kako je Velika Britanija na putu prema 100 000 slučajeva dnevno, jer Delta varijanta Covida ostaje bez kontrole.
Zanimljivo je kako i jedna druga zemlja, koja se također hvalila velikom procijepljenošću svoga stanovništva dvjema dozama cjepiva protiv Covida-19, Izrael, upravo sada snažno zahvaćena spomenutim Delta sojem.

Obični se ljudi u svemu ovom sve teže snalaze. Primjer je i Indija, sa svim svojim problemima i donedavnim dramatičnim prikazima stanja oko navedenog soja Delta od strane svjetskih medija i političara, koja je potpuno sišla s dnevnog reda svjetske pozornosti i preživjela usprkos „crnim“ prognozama.

Je li fokus te negativne pozornosti sada ponovo usmjeren prema Europi i zašto, pitaju se mnogi.

Hoće li se ovo ludilo ponavljati u beskonačnost? Ljude primoravati na cijepljenja, prijetiti im otkazima, novim zatvaranjima društva i uništavanjem gospodarstva, da bi ih se opet na ljeto „pustilo s lanca“ i dalo im oduška odlaskom na godišnje odmore, valjda kako bi se oporavili za nove traume koje im vlade spremaju.

Rekli bismo: previše negativnosti, previše nepoznanica i previše „čudnih“ poteza od onih koji odlučuju o našim sudbinama.

 
 

Komentari

komentar

You may also like