Tko je vlasnik cjepiva? Bijela kuća za ukidanje vlasništva, farmaceuti ljuti

Jučer je američki predsjednik Biden izrazio potporu ukidanju intelektualnog vlasništva nad Covid cjepivima. Američka glasnogovornica za trgovinu, Katherine Tai, obrazložila je ovakav zaokret u politici: “Neobična vremena zahtijevaju neobična djelovanja”, piše AP.

Ideja iza ukidanja vlasništva jest brža i dostupnija proizvodnja diljem svijeta. Takvom odlukom male i siromašnije države ne bi ovisile o brzini proizvodnje i cijeni iz jačih zemalja gdje se cjepiva proizvode. Naime, WHO je izašao s podatkom da je prošlog mjeseca od 700 milijuna doza, skoro 90% otišlo bogatim državama. 

Čini se da je američki vrh popustio pod pritiskom preko WHO, Demokratske stranke u SAD-u i preko 100 država koje zagovaraju popuštanje ograničenja na proizvodnju cjepiva. Najglasniji zagovornici ukidanja vlasništva u zadnjih šest mjeseci su Indija i Južnoafrička republika.

Očekivano, nisu svi zadovoljni ovim potezom. Farmaceutima se teško odreći svog “dijela kolača” koji bi im donio milijarde. Oglasila se krovna udruga farmaceutskih proizvođača IFPMA, čiji su članovi, među ostalim, AstraZeneca, Bayer, Johnson & Johnson i Pfizer. Tvrde da je ovaj potez “razočaravajuć” i da “micanje intelektualnog vlasništva neće ubrzati globalnu proizvodnju, nego će, naprotiv, unijeti pomutnju i nered.“. Prema njima, ovo je “pogrešan odgovor na kompleksnu situaciju”, a kao rješenje vide otklanjanje problema proizvodnje tamo gdje najviše zapinje.

Komentari

komentar





You may also like