Tko stoji iza atentata na predsjednika Haitija? U Haiti pozvana američka vojska i FBI

Prije tri dana u svom domu je ubijen predsjednik Haitija Jovenel Moise (53). Ubijen je dok je spavao, a forenzičari su mogli samo utvrditi smrt i izbrojati 12 prostrjelnih rana. Već tada je premijer na odlasku, Claude Joseph, rekao kako se radi o “stranim elementima” i “specijalcima” od kojih neki govore španjolski.

Daljnja istraga potvrđuje da je Joseph imao pravo. Haićanska policija tvrdi da je ubojstvo izvršila jedinica specijalaca. Riječ je o čak 26 Kolumbijca i 2 plaćenika iz Amerika koji imaju haićansko porijeklo. Uhićeno ih je 17 nakon oružane borbe s policijom Haitija u brdovitom kvartu Petionville glavnog grada Port-au-Prince. Trojica su ubijena, a još 8 ih je u bijegu, uključujući i vođu operacije, prenosi Al Jazeera.

No, priča tu počinje biti sve čudnija. Istražitelji iz Kolumbije otkrivaju da je 17 osumnjičenih bilo u njihovoj vojsci, a umirovili su se između 2018. i 2020. Osim toga, dvojica Amerikanaca, James Solages i Joseph Vincent iz Floride već su neko vrijeme bili u Haitiju, a lokalno stanovništvo tvrdi da su se predstavljali kao agenti američke DEA, obavještajne agencije za suzbijanje narko tržišta, prenosi Reuters. Sudcu su rekli kako nisu imali namjeru ubiti predsjednika već ga uhititi na osnovi međunarodnog naloga. Iz SAD-a se ograđuju od ovih navoda te tvrde kako dvojica nemaju nikakve veze s DEA.

Bivši senator Haitija Steven Benoit tvrdi da je Moise “ubijen od strane njegovih sigurnosnih agenata” te da “nije Kolumbija ta koja ga je ubila. Oni su bili kontaktirani od strane Haitija”- kazao je za radio Magik9.

Kod uhićenih je pronađeno oružje, američki dolari, predsjednikovo osobno izlistanje računa te računalni nadzor kamera predsjednikovog doma, prenosi BBC. U potrazi za osumnjičenima, nakon ubojstva je policiji pomoglo i ljutito lokalno stanovništvo.

Ubijenog Moiseja se optuživalo za korupciju, a odgodio je i izbore na godinu dana. Haiti je ozbiljno ugrožen siromaštvom, prirodnima nepogodama (potres i uragan) i okršajima bandi. Nisu pomogli ni nasilni protesti protiv predsjednika koji je ranije ove godine i najavljivao da će ga pokušati svrgnuti ili ubiti.





Nije potpuno jasno niti tko bi sada trebao preuzeti vlast. Po ustavu bi to trebao biti sudac vrhovnog suda, ali trenutno nitko nije na tom položaju. Ne zna se niti tko je legitimni premijer. Baš početkom ovog tjedna je Moise postavio na to mjesto Ariel Henrya kako bi zamijenio Claude Josepha. Njih dvojica ne priznaju legitimitet onog drugog.

Takva nestabilna vlada zatražila je vojnu pomoć od SAD, ali i Vijeća sigurnosti UN-a kako bi im pomogli oko istrage, ali i očuvanja institucija. Zahtjev su potvrdili iz SAD-a i iz UN-a. Iz Haitija tvrde da je međunarodna zaštita nužna jer plaćenici žele uništiti državu.

Glasnogovornik Pentagona Ken Hoffman je kazao kako su “u redovnom kontaktu sa službenicima Haitija kako bi raspravljali o pomoći iz SAD-a”, ali da “trenutno” nema planova za vojnu pomoć, prenosi Reuters. Ipak, iz SAD-a šalju agente FBI, ali i iz  Ministarstva domovinske sigurnosti (DHS).





Kolumbijski predsjednik Ivan Duque najavio je slanje svojih obavještajaca u Haiti.

Američka vojska već je okupirala Haiti do 1934., a brojna su izvješća o zločinima i rasizmu iz tog doba. Američke trupe, njih 25 tisuća, opet su upale u Haiti 1994. kako bi pomogli Jean-Bertrand Aristide u borbi protiv opozicije. UN-ove mirovne trupe su bile stacionirane u Haitiju od 2004. do 2017.

Kome i zašto odgovara strana vojska u ovoj izmučenoj državi?  Tko zapravo stoji iz atentata? Okolnosti su za sada prilično nerazjašnjenje, a nove informacije otvaraju više pitanja, nego što nude odgovora.

 

 

Komentari

komentar

You may also like