TNI: Odnosi SAD-Rusija pogoršani do krajnosti. Rat moguć!

Američki specijalizirani medij za vanjsku politiku i analize The National Interest objavio je 7. prosinca autorski članak trojice vanjskopolitičkih stručnjaka Adama Thomsona, Sergeya Rogova i Alexandera Vershbowa pod nazivom A New Path Forward for NATO and Russia. Uradak je zanimljiv u kontekstu trenutačno najlošijih američko-ruskih odnosa još od doba vrhunca hladnog rata u prošlom stoljeću (SAD-SSSR) i upravo se bavi tom problematikom, pri čemu nije niti malo optimističan. Također je zanimljiv jer ga zajednički objavljuju američki, ruski i britanski stručnjak (o njima više na dnu teksta), koji potvrđuju kako se na stručnim razinama (ali izvan službenih političkih, vojnih i sigurnosnih sustava Rusije i Zapada) ipak odvijaju otvoreni razgovori zbog svijesti o opasnosti stanja u odnosima Istok-Zapad. Samo je pitanje, slušaju li njihove savjete oni koji bi ih morali čuti i kojima su u prvom redu i namijenjeni?

Od 2014. godine vojne snage Rusije i NATO saveza u Europi nalaze se na rubu sukoba jer prethodno uspostavljeni komunikacijski kanali ne funkcioniraju. Niti savezu niti Rusiji ratni sukob nije potreban. Zato bi obje strane trebale dati prioritet smanjenju rizika od izbijanja rata.

Tijekom posljednja četiri mjeseca, navode trojica analitičara, više od 30 sigurnosnih stručnjaka, umirovljenih diplomata i bivšeg vojnog osoblja iz Sjedinjenih Država, Rusije i drugih europskih zemalja sudjelovalo je u detaljnoj raspravi o tome kako NATO i Rusija mogu smanjiti rizik od nenamjernog izbijanja sukoba. Svi su zaključili kako je mogućnost takvog sukoba sve vjerojatnija i izaziva veliku zabrinutost.

Iako se članovi te ekspertne grupe bitno razlikuju po pitanju dubinskih  uzroka ovog opasnog stanja, svi se slažu kako bi se, umjesto svađa oko toga tko je kriv, taj tim  trebao usredotočiti na akciju.

“Potrebne su nam konkretne akcije kako bismo smanjili vojne napetosti i spriječili krizu čija eskalacija može rezultirati nečim puno gorim”, navode autori članka.

Prema njihovom mišljenju, situacija žurno zahtijeva aktivniji dijalog i obnavljanje kontakata između političara i pripadnika vojski. Primjerice, češći sastanci ruskog načelnika Glavnog stožera, zapovjednika Združenog stožera SAD-a, vrhovnog zapovjednika NATO saveza u Europi i čelnika Vojnog odbora NATO-a pomoći će smanjenju napetosti i smanjenju vjerojatnosti nesporazuma između vojski. NATO i Rusija također bi trebali razgovarati o dodatnoj transparentnosti vojnih vježbi.
Između ostalog, trebali bi razmotriti povećanje rokova za prethodno obavješćivanje i smanjenje ograničenja promatranja (vježbi). Iznenadne provjere bojne spremnosti s ciljem testiranja sposobnost vojske za brzu mobilizaciju nisu obuhvaćene uvjetom prethodne obavijesti i u nekim se slučajevima mogu činiti kao priprema za rat. Strane se moraju dogovoriti o uvjetima “tihe obavijesti” jedna druge na najvišim vojnim razinama. U tom slučaju, kad Rusija počne vježbe bez najave, vojno zapovjedništvo NATO-a to će unaprijed znati i sve će pravilno protumačiti. Isto vrijedi i za zabrinutost Rusa zbog neprijavljenog prebacivanja NATO-ovih multinacionalnih snaga.

Osim toga, prema autorima navedenog teksta, Rusija i NATO trebaju razviti mehanizme za povećanje transparentnosti u odnosu na nove vrste oružja, poglavito ne-nuklearne udarne sustave srednjeg dometa. To mogu biti sustavi na moru i zraku, kao i rakete kopnenog baziranja koje nisu predmet sporazuma START-3. Strane također mogu krenuti još i dalje, i razmišljati o međusobnim ograničenjima dodatnog trajnog raspoređivanja snaga u pograničnim područjima.

Stručnjaci napominju da su ovo samo neke od ideja proizišlih iz njihovih rasprava. Pa iako se o svima njima ne može pregovarati, barem ne u kratkoročnom razdoblju, oni nude čitav niz poteza koji će pridonijeti jačanju sigurnosti u Europi.

“Ovo nije plan za resetiranje ili povratak na prijašnje stanje stvari. Odnosi između zemalja NATO-a i Rusije složeni su i problematični. Trebat će zajednički napori obiju strana kako bi ih se postavilo na pozitivniju razinu. U međuvremenu bi političari i vojni zapovjednici trebali proučiti naše predložene mjere za izgradnju povjerenja. Nitko nije zainteresiran za slučajno ili nenamjerno uklizavanje u ratni ponor“, zaključuju autori teksta u TNI.

Autori: Sergey Rogov je dirktor Instituta za SAD i Kanadu u Ruskoj akademiji znanosti; Adam Thomson je direktor European Leadership Network i bivši veleposlanik UK u NATO savezu; Alexander Vershbow, Atlantic Council, bivši NATO Deputy Secretary-General i američki veleposlanik u Rusiji. 

 
Komentari

komentar

You may also like