‘To je totalni teror’: Kolumbijski kartel osvećuje se zbog uhićenja vođe

Pripadnici paravojne policije u balaklavama i vojnim uniformama podigli su niz blokada na cestama i objavili “oružani štrajk”, zapalili vozila, prisilili tvrtke da se zatvore i zaustavili sav promet, izvještava The Guardian. Jorge, društveni aktivist iz kolumbijske pokrajine Chocó zahvaćene sukobima, već je putovao u grad Medellín kada je čuo vijest zbog koje se vratio kući. “Apsolutno nema nikoga u blizini, jer svako vozilo koje nađu na cestama zapale”, rekao je Jorge, koristeći lažno ime kako bi izbjegao bilo kakvu odmazdu. “To je totalni teror.”

Od četvrtka je gradove, mjesta i sela diljem sjeverne Kolumbije zatvorio narko kartel Zaljevski klan, kao osvetu za izručenje Sjedinjenim Američkim Državama bivšeg vođe skupine Daira Antonija Úsuge, poznatijeg kao Otoniel. On se suočava s nizom optužbi za trgovinu drogom u SAD-u, kao i s više od 120 optužbi u Kolumbiji – uključujući optužbe za ubojstvo, nezakonito vrbovanje, otmicu radi otkupnine, seksualno zlostavljanje maloljetnika, terorizam, ilegalno posjedovanje oružja i trgovinu drogom.

No, čak i dok su se tužitelji u New Yorku hvalili da će se navodni kralj konačno suočiti s pravdom, Kolumbijci u cijelom dijelu zemlje ostali su taoci terora koji su pokrenule tisuće njegovih pomoćnika. Pripadnici kartela blokirali su glavne prometnice i zabranili svima izlazak, čak i kupovinu hrane. “Sve je zatvoreno od podneva u četvrtak, praktički svaki posao je sada zatvoren”, rekao je jedan stanovnik Apartadóa, grada od 200 tisuća stanovnika u regiji Urabá, gdje Zaljevski klan još uvijek kontrolira teritorij. “Ne znamo koliko će ovo trajati. Voda i struja nestaju, prijevoza nema, a hrane ponestaje. Moramo samo pričekati i vidjeti što će se dogoditi.”

Videozapisi koje su stanovnici podijelili s Guardianom pokazuju da su ulice koje inače vrve trgovinom sada potpuno puste. “Država ovdje nema kontrolu, tako da u svakom trenutku naoružane skupine mogu napraviti probleme i destabilizirati cijelu regiju”, rekao je jedan čelnik zajednice u Monteríi, glavnom gradu pokrajine Córdoba. “Cijele općine su zatvorene, autobusi su zapaljeni, a nitko ne može napustiti svoje domove.”

Prijeteći letak u ime Gaitanističkih samoobrambenih snaga Kolumbije (AGC) – naziv koji kartel koristi za sebe – podijeljen je u nekoliko gradova u kojem se navodi da će oružani napad trajati četiri dana, te da kartel neće snositi odgovornost za “posljedice koje bi mogle biti nepovoljne”. Trgovine, škole i vladine zgrade bile su grafitirane s oznakama AGC-a. “Mi smo zatvorenici, a ne Otoniel”, rekao je drugi stanovnik jednog sela u regiji. “Svi su zatvoreni u svojim domovima i ništa se – čak ni vozilo hitne pomoći – ne miče. Ovo je tihi kaos.”

Američke i kolumbijske vlasti pozdravile su Otonielovo hapšenje kao veliki udarac narko-trgovcima, ali policija kaže da su dvojica njegovih poručnika, poznati kao Gonzalito i Chiquito Malo, preuzeli zapovjedništvo nad milicijom, za koju se vjeruje da ima čak 2 000 boraca, a osim trgovine drogom bavi se i trgovinom ljudima, iznudom, otmicama radi otkupnine i prisilnim vrbovanjem djece. Kolumbijske vlasti odgovorile su na nasilje pokretanjem “antiterorističke politike”, prvenstveno usmjerene na uklanjanje blokada na cestama. “Uputa zapovjednicima je da rasporede sve svoje snage, a posebno da krenu u ofenzivu protiv ovih kriminalaca”, rekao je glasnogovornik policije u petak ujutro.





Analitičari tvrde da je teror u sjevernoj Kolumbiji predvidljiva posljedica tvrdokorne taktike zemlje u “ratu protiv droge”, koji često zanemaruje civilno stanovništvo koje živi među trgovcima ljudima. “Ovo je savršena demonstracija u čemu je problem s kolumbijskim pristupom grupama kao što je Zaljevski klan, u smislu da im ‘odrubljivanje glava’ ovim velikim uhićenjima visokog profila  nije učinilo ništa da bi utjecalo na strukturu organizacije,” rekla je Elizabeth Dickinson, kolumbijska analitičarka pri trustu mozgova (thinkthank) nazvanom Međunaroda krizna skupina. “U ovakvom trenutku postaje nemoguće da država ignorira dubinu prisutnosti grupe poput Zaljevskog klana u ovoj regiji”, rekao je Dickinson. “To je zapravo prilično šokantno.”

Komentari

komentar





You may also like