Tokio prosvjeduje: Rusija će ispaljivati projektile u našem gospodarskom pojasu

Japanska vlada podnijela je diplomatsku pritužbu Moskvi zbog predstojećih ruskih vojnih vježbi, koje će, prema Tokiju, narušiti njihov isključivi gospodarski pojas (EEZ) u Japanskom moru, rekao je danas novinarima glavni tajnik japanske vlade Katsunobu Kato, piše RIA.

“Područje s kojeg će Rusija ispaljivati projektile djelomično pokriva isključivu gospodarsku zonu naše zemlje”, tvrdio je. “S tim u vezi, predali smo Rusiji pritužbu diplomatskim putem”, prenosi Nikkei Asia.

Napomenuo je kako će se vježba održati između 4. i 9. listopada u Japanskom moru. “Nastavit ćemo vrlo pomno promatrati akcije ruske vojske u blizini naše države, uključujući predstojeću vježbu”. Prema navodima Tokija, ruske vježbe održat će se u blizini otoka Kunashir iz spornog Kurilskog arhipelaga, za kojeg Japan tvrdi da je njegov teritorij. Oko tog vulkanskog arhipelaga se, manje ili više intenzivno, spore Rusija i Japan već oko 200 godina. Moskva tvrdi da je o ovim vježbama obavijestila Tokio krajem rujna.

Isključivi gospodarski pojas (anglizirano: ekskluzivna ekonomska zona: EEZ) relativno je nov pojam u pomorskom pravu ustanovljen 1982. Konvencijom Ujedinjenih naroda o pravu mora. Iako EEZ nije morski teritorij zemlje, država ima primarno pravo na prirodne resurse mora u tih 200 nautičkih milja od obale (oko 370 km). Pravnici tvrde da je, od cijele UN-ove Konvencije, najmanje jasan dio o vojnoj prisutnosti u nečijoj zoni EEZ. Naime, postoje nedoumice, neslaganja i debate oko toga treba li država najaviti i tražiti odobrenje za vojnu prisutnost u EEZ druge države. Očekivano, dio država kojima to odgovara, tvrde da imaju pravo nenajavljeno ulaziti u EEZ vojnim brodovima i avionima. To su SAD, UK, Tajland, Italija, Njemačka i Nizozemska. Druge države, kao što su Indija, Brazil, Iran i Malezija misle da je to kršenje njihovog prava i suvereniteta.

Komentari

komentar





You may also like