Toliko o kineskoj „izolaciji“: V. Britanija od Kine traži novac za razvoj svoga gospodarstva

Foto: Xinhua

Velika Britanija, usprkos snažnom savezništvu sa SAD-om, prije svega onom vojno-sigurnosne prirode, i dalje ima svoje vlastite nacionalne interese, prije svega na prostoru Dalekog istoka, poglavito po pitanju gospodarske suradnje s Kinom – zemljom nad kojom je Britansko carstvo, povijesno gledano, uvijek imalo više-manje snažan utjecaj. Sada, kada je Kina veliki i samostalni globalni geopolitički i geoekonomski subjekt, a Velika Britanija na putu izlaska iz EU tj. u procesu Brexita, London želi očuvati mogućnost za promicanje svojih interesa kroz suradnju, a ne zavadu s Pekingom, sviđalo se to Washingtonu ili ne. London podupire i kinesku inicijativu „Put svile“ (BRI), kojoj se SAD snažno protive. Uostalom, SAD u tome smislu ništa niti ne mogu promijeniti – njima je Velika Britanija najveći i ključni saveznik, a da bi bilo kakve, prema drugim zemljama već ranije prokušane metode sankcijske prirode one mogle primijeniti i protiv uvijek ponosnih Britanaca i njihovih nacionalnih interesa. O svemu ovome najbolje svjedoči i slijedeća vijest:

Na upravo održanom 10. Britansko-kineskom ekonomskom i financijskom dijalogu (Economic and Financial Dialogue (EFD) u Londonu, dvije su zemlje potpisale sporazume o zajedničkim poslovima na iznos od 503 milijuna funti.

Britanski ministar za međunarodnu trgovinu Liam Fox izjavio je kako sporazumi s Kinom omogućuju otvaranje novih radnih mjesta u Ujedinjenom Kraljevstvu u različitim sferama. Dvije su strane potpisale sporazume o investicijama kineskih fondova u britanski mali i srednji biznis, širenju plasmana kineskih platnih kartica UnionPay i povećanju suradnje u sferi upravljanja financijskim aktivima. Niz kineskih banaka, udruženja i Šangajska burza izrazile su svoje planove za otvaranje novih ili poboljšanje usluga već postojećih ureda u Londonu.

Kineska državna energetska tvrtka China National Petroleum Cooperation (CNPC) zajedno s tvrtkom INEOS investirat će u novi projekt o pokretanju proizvodnje električne energije u britanskoj tvornici, koja bi trebala biti izgrađena do 2022. godine.

Također je sklopljen čitav niz sporazuma u sferi obrazovanja, visoke tehnologije i prehrambene industrije. London i Peking dogovorili su se i o izvozu britanske govedine u Kinu za iznos od 230 milijuna funti tijekom idućih pet godina.

 

Komentari

komentar

0 komentara

You may also like