Top 10 najboljih tenkova svijeta

Tenkovi su, svakako, jedan od najvažnijih segmenata bilo koje kopnene vojske i svakako jedno od oku najprivlačnijih oružja koje najbolje simbolizira sveukupnu vojnu moć. Bez aktivne primjene tenkova nezamislivo je klasično vođenje vojnih operacija, još od vremena Drugog svjetskog rata.

Ovom prigodom pozabavit ćemo se prikazom spiska od 10 najboljih tenkova svijeta, sastavljenog od strane stručnih analitičara medija World Digital News, koji su svoje ocijene formirali temeljem karakteristika tenkova poput mase, kalibra oružja, snage motora i oklopa.

U nastavku donosimo spisak svjetskih elitnih tenkova, krenuvši od posljednje pozicioniranog:

10.  Challenger 2 LEP

Cijena: 5,3 milijuna dolara
Channelger 2 – glavni tenk britanske vojske, prisutan i u naoružanju nizozemske vojske. Očekivani rok eksploatacije je do 2035.g. Ojačan je 120mm topom L30A1. Topovski kanal je kromiran, a prekriven je termoizolacijskim slojem. Jedan bojni komplet sastoji se od 52 ispaljivanja.

9. Altay

Cijena: $13,7 milijun


Altay – glavni turski tenk, čiji je prvi primjerak predstavljen 11. svibnja 2011.g. Altay mora zamijeniti sadašnje turske tenkove: njemačke Leopard-1 i Leopard-2, kao i američke M48 i M60.

Altay je osnažen njemačkim dizel-motorom MTU MT 883 Ka 501. Nakon 2022.g. planira se zamjena tih motora s turskim motorom čijom se proizvodnjom bavi tvrtka Otomotiv Sanayi ve Ticaret A.Ş.

8. Type 99A2 (ZTZ-99A2)
Cijena: $3,9 mil.

Type 99 (ZTZ-99) – glavni kineski tenk 3. generacije, izgrađen na bazi prototipa Type 98G. Radi se o razvijenoj koncepciji sovjetskog tenka T-72. Taj tenk predstavlja proboj kineske industrije za proizvodnju tenkova.

7. Merkava MK4

Cijena: $4,5 milijuna

Merkava je glavni izraelski tenk koji je projektiran i proizveden u Izraelu. Prvi serijski tenk Merkava Mk.1 proizveden je 1979., a posljednja modifikacija tog tenka je Merkava Mk.4

Radi se o univerzalnom ratnom stroju, koji ima ulogu i tenka i vojnog transportera s obzirom na odjel u stražnjem dijelu tenka u kojemu se mogu prevoziti vojnici za desant, ranjenici ili dodatno streljivo. Otraga su oklopna vrata koja omogućuju posadi napuštanje tenka u kritičnim situacijama i sa stražnje strane.

6. Type 10 Hitomaru

Cijena: $8,4 mil. dolara

Type 10 je novi japanski glavni borbeni tenk, čiji je prototip prvi put prikazan 2008.g. U 2010.g. japansko Ministarstvo obrane naručilo je 13 tih tenkova, a u naoružanju vojske predstavljeni su 10. siječnja 2012.g. Planira se da će oni zamijeniti zastarjele Type 74 i popuniti park tenkova Type 90.

5. К2 Black Panther

Cijena: $8,5 mil.

К2 Black Panther je tenk iz Južne Koreje, izrađen od strane tamošnje Agencije za obrambeni razvoj (Agency for Defense Development, ADD) i tvrtke Rotem (podružnica Hyundai Motors). K2 mora zamijeniti američke tenkove M48 i popuniti park tenkova K1.

4. M1A2SEP (M1A2C) Abrams

Cijena: $8,92 mil.


M1 Abrams – glavni američki tenk, čija je serijska proizvodnja počela 1980.g. U naoružanju je kopnene vojske američkih marinaca, kao i Egipta, Australije, Maroka i niza bliskoistočnih država.

3. Leopard 2 A7+

Cijena: $8,9 mil.

Na trećem mjestu nalazi se njemački tenk Leopard 2 A7+. Radi se o moderniziranoj verziji  Leopard 2A6, naoružanog 120mm topom Rheinmetall.

2. AMX-56 Leclerc

Cijena: $10,6 mil.

AMX-56 Leclerc – francuski moderni glavni borbeni tenk, izgrađen u koncernu GIAT (bivši Nexter) 1980.-ih godina kao zamjena tenku AMH-30.

Dvočlana kupola niskog profila i čvrsta kompozicija omogućila je smanjenje gabarita tenka i iskorištenje manje mase za povećanje njegove zaštite: naime, taj je tenk za čak  8,4 tone lakši od američkog M1A2, ali ima čak 5 tona više oklopa. Zbog primjene automatskog punjenja streljiva, omogućeno je smanjenje članova posade na svega tri čovjeka, za razliku od velike većine borbenih tenkova NATO saveza.

1. T-14 „Armata“

Cijena: $3,7-7,4 mil.

Analitičari medija World Digital News na prvo mjesto najboljih tenkova svijeta pozicionirali su novi ruski tenk T-14 “Armata“. Radi se o ruskom glavnom tenku sa specijaliziranom kupolom bez posade, na bazi gusjenične platforme „Armata“. On predstavlja stealth-tenk sa snažno smanjenom vidljivosti u infracrvenom, radijskom i magnetskom spektru, što smanjuje udaljenost zahvata cilja (tenka) od strane protutenkovskih navođenih raketa Javelin i njima slučnih sustava za čak 2,7 puta.

Posjeduje aktivnu proturaketnu zaštitu „Afganit“.

Komentari

komentar

0 komentara

You may also like