Top-10 najvećih svjetskih tvrtki za proizvodnju oružja

Poznati Stockholmski međunarodni institut za istraživanje problema svijeta  – SIPRI, u ponedjeljak, 27. siječnja, objavio je posebno izvješće o najvećim proizvođačima i prodaji oružja u svijetu. Na prvom su mjestu Sjedinjene Države, slijedi Kina, dok je na trećem mjestu Rusija.

Vrijednost ovoga izviješća je u tome, da se u njemu po prvi put nalaze dobiveni podaci iz Kine o prodaji oružja u razdoblju od 2015.-2017.g., što omogućuje stvaranje realnije slike suvremenog potencijala kineskog vojno-industrijskog sektora i tvrtki koje u njemu sudjeluju. Prije toga, zbog njihovog nedostatka, te su ocijene bile nemoguće, zbog čega se kineski proizvođači nisu niti nalazili na spisku 10 najvećih u svijetu.

Evo o kojih se top-10 najvećih svjetskih tvrtki iz sfere proizvodnje i prodaje naoružanja, prema izvješću SIPRI-ja radi, krenuvši od najveće prema najmanjoj:

1. Lockheed Martin Corporation — američka tvrtka, najveća u svijetu iz sfere vojno-industrijske proizvodnje, specijalizirana za proizvodnju zrakoplova i svemirske tehnologije. Oko 95% prihoda ostvaruje od narudžbi američkog Ministarstva obrane ali i vanjskih naručitelja. U svijetu ima  oko 130 tisuća suradnika.

2. Boeing Company — američka korporacija i jedna od najvećih svjetskih tvrtki iz sfere zrakoplovne proizvodnje, svemirske tehnologije i vojne tehnike, podjeljena na dva glavna proizvodna odjela: Boeing Commercial Airplanes (civilna proizvodnja) i Boeing Integrated Defense Systems (vojna proizvodnja i svemirska tehnologija).

3. Northrop Grumman Corporation —  američka tvrtka koja radi u sferi elektronike i informacijske tehnologije, svemirske tehnologije i brodogradnje. Utemeljena je 1994. g. Vodeći je proizvođač vojnih i obavještajnih zrakoplova, obrambenih sustava, sustava nadzora zračnog prostora, preciznih vrsta naoružanja, a također je i službeni izvršitelj narudžbi američke vojske za stealth-bombardere B-2 i td.





4. Raytheon — američka tvrtka, najveći isporučitelj vojne opreme u SAD-u. Više od 90% narudžbi ove tvrtke odnosi se na one obrambenoga karaktera. Jedni od njezinih najpoznatijih proizvoda su i proturaketni sustavi „Patriot“, kao i krstareće rakete „Tomahawk“, a smatra se i najvećim svjetskim proizvođačem navođenih raketa.

5. BAE Systems plc — britanska vojna tvrtka utemeljena 1999.g. spajanjem dviju tvrtki: Marconi Electronic Systems – MES (odjela za vojnu elektroniku i proizvodnju brodova tvrtke General Electric Company plc – GEC), i British Aerospace – BAe. Bavi se proizvodnjom oružja, informacijskom sigurnošću i svemirskom tehnologijom. Radi se prije svega o narudžbama iz Sjeverne Amerike, posredstvom tvrtke-kćeri BAE Systems Inc.

6. AVIC – najveća kineska tvrtka iz sfere vojne proizvodnje, na koju otpada 20,2, milijardi dolara ukupne nacionalne količine prodanog vojnog naoružanja, što je stavlja na 6. mjesto u top-10 svjetskih tvrtki.





7. General Dynamics Corporation — američka tvrtka i jedna od najvećih proizvođača vojne i zrakoplovne tehnike na svijetu. Radi u 4 glavne sfere: pomorski sustavi, kopneni sustavi, sustavi informacijske tehnologije i svemirskoj tehnologiji. Poznata je po proizvodnji podmornica ali i zrakoplova F-16 te tenka M1 Abrams, kao i transportera „Piranha“.

8. NORINCO, najveći svjetski proizvođač kopnene vojne tehnike, čija prodaja dostiže 17,2 milijardi dolara.

Kineska vojna industrija u osnovi se sastoji od 10 tvrtki i jednog znanstveno-istraživačkog instituta. Za procjenu kineskog udjela u svijetu autori ovoga izvješća izabrali su 7 najvećih.

9. CETC, kineska tvrtka.

Inače, izvješće ovog švedskog instituta temelji se na razdoblju 2015.-2017.g. pa su bile dostupne samo informacije dobivene od kineskih proizvođača AVIC, CETC, NORINCO i CSGC, koje predstvaljaju tri sfere vojne proizvodnje: zračno-svemirsku, elektroničku i vojnu tehniku kopnenog baziranja.

10. Airbus Group — najveća europska korporacija iz sfere zračno-svemirske industrije. Sjedište joj je u Amsterdamu, a svoja predstavništva ima u Parizu i Ottobrunu (južno od Munchena). Utemeljena je 10. srpnja 2000. g. spajanjem njemačke tvrtke Daimler-Benz Aerospace AG, francuske Aerospatiale-Matra i španjolske CASA.

Komentari

komentar

You may also like