Top-5 država iz kojih SAD uvozi najviše proizvoda

Više od polovice američkog uvoza odnosi se na 5 svjetskih država, redom: Kinu, Kanadu, Meksiko, Japan i Njemačku.

Do 2007. godine SAD je najviše proizvoda uvozio iz Kanade, nakon čega je taj primat preuzela Kina.
U 2017.godini na spomenutih pet država odnosilo se 58% američkog uvoza, a ukupna vrijednost  tog uvoza iznosila je 2,4 trilijuna dolara.
Zašto su baš te zemlje najveći izvoznici u SAD? Njihove korporacije imaju prednosti u najmanje tri područja. Pojedine imaju prednost jer isporučuju proizvode po niskoj cijeni, poput Kine, Kanade i Meksika. Njemačka isporučuje robe visoke kvalitete. Strategija Japana usmjerena je na specifične proizvode, koji se prodaju na strogo određenim tržištima.

Evo opširnijeg prikaza o vrstama roba koje spomenute zemlje najviše izvoze u SAD:

Kina

Kina u SAD najviše izvozi električne proizvode. Ta grupa proizvoda uključuje kompjutore, optičke instrumente i medicinsku opremu. Osim toga, Kina je najveći izvoznik jeftine odjeće, tkanina i tekstilnih proizvoda. Mnoge robe (proizvedene u Kini) proizvode se isključivo za američke tvrtke. Te tvrtke plaćaju isporuke sirovina u Kinu.
Upravo je u Kini najjeftinija radna snaga, što se pozitivno odražava na konačnu cijenu proizvoda.

Kanada





Gotovo 75% kanadskog izvoza odnosi se na SAD, zahvaljujući Sjeverno-američkom sporazumu o slobodnoj trgovini (NAFTA). Od 1994.g. količina trgovine između partnera u NAFTA-i porasla je za čak tri puta. Kanada ima goleme zalihe nafte, plina i urana.

Meksiko

Meksiko je, uz Kanadu, jedan od američkih partnera iz sporazuma NAFTA i njegov izvoz u SAD iznosi 78%. ukupnog izvoza. On je vodeći izvoznik industrijskih roba, iz istih razloga kao i Kanada.





Ukoliko ne bi postojali problemi s krijumčarenjem droga, Meksiko bi čak mogao konkurirati Kini.

Japan

Najveći segment japanskog izvoza u SAD predstavljaju štedljivi i pouzdani automobili, poglavito Toyota i Honda. Osim toga, Japan izvozi opremu, medicinske instrumente i zrakoplove, kao i dijelove. Potres i katastrofa atomske centrale u Japanu doveli su do smanjenja isporuka komponenti iz tog proizvodnog segmenta, što je dovelo do problema na svjetskom tržištu. Kako bi japanski proizvodi bili konkurentni na američkom tržištu, japanska Središnja banka održava niski tečaj nacionalne valute – jena. Zahvaljujući tome, Japan je postao jedan od najvećih nositelja američkog duga.

Njemačka

Najvažniji segment njemačkog izvoza u SAD jesu luksuzni automobili, poglavito BMW, Porsche i Mercedes-Benz. Osim toga, Njemačka izvozi farmaceutske proizvode, strojeve i opremu.

top-5

Komentari

komentar

0 komentara

You may also like