Top tema: Borrell ne isključuje prekid tranzita ruskog plina kroz Bjelorusiju

Šef diplomacije EU Josep Borrell u petak, 28. svibnja, u Lisabonu, gdje je stigao na neformalni sastanak ministara vanjskih poslova članica EU,  nazvao je odbijanje Moskve za prihvat letova iz Europske unije velikim kršenjem zračnog prometa i zbog toga izrazio zabrinutost.

“Jučer je bilo vijesti o preprekama za uzlijetanje i slijetanje europskih zrakoplova u Moskvi, što je predstavljalo veliku smetnju u zračnom prometu. Ali još uvijek ne znamo je li ovo poseban slučaj ili stvarni potez ruskih vlasti da prisile europske zrakoplove da prelijeću Bjelorusiju”, naglasio je Borrell.

Novi “crni spisak” za Bjelorusiju gotovo je spreman – rekao je šef europske diplomacije. Međutim, ekonomske i sektorske sankcije još su u razvoju.

Sinoć je Borrell u Bruxellesu pred novinarima govorio o sankcijskim mjerama, koje bi možda mogle uključivati i zabranu tranzita ruskog plina kroz Bjelorusiju.

“U ponedjeljak su šefovi država i vlada zatražili da predložimo sektorske sankcije. Neke odmah padaju na pamet – na primjer, izvoz kalijevih gnojiva i tranzit plina kupljenog iz Rusije”, izajvio je Josep Borrell za France Presse. – Također vjerujemo da će plin koji u Europu ulazi kroz Bjelorusiju i dalje ići u Europu, ali drugim plinovodom. Što je najvažnije, Bjelorusija će izgubiti pravo na tranzit.”

Njemački ministar vanjskih poslova Heiko Maas danas je izjavio kako također ne isključuje da će Europska unija uvesti sankcije za tranzit ruskog plina kroz tu zemlju, koji se Njemačkoj isporučuje preko Poljske plinovodom Yamal Europa. Istina, ne odmah. Stručnjaci ipak kažu kako će prva od toga trpjeti sama Njemačka.





“Ovo je pitanje ovdje također djelomično razmotreno, ali ovo je prilično srednjoročna i dugoročna tema”, izjavio je Heiko Maas nakon neformalnog sastanka ministara vanjskih poslova EU u Lisabonu, prenosi TASS. Njemački šef diplomacije precizirao je da su o ovom pitanju potrebne detaljne konzultacije.

Kroz Bjelorusiju se godišnje isporuči do 33 milijarde kubičnih metara plina, kojim se opskrbljuje Poljska i Njemačka.

Aleksei Grivač, zamjenik ruskog ravnatelja Nacionalnog fonda za energetsku sigurnost (NESF), vjeruje da je izjava Heika Maasa o srednjoročnom i dugoročnom trajanju sankcija možda pokušaj da se ne bi jako posramilo šefa europske diplomacije Josepa Borrella.





“Za Bjelorusiju šteta od sankcija bit će minimalna, a za europsku energetsku sigurnost bit će vrlo značajna, ako ne i kritična”, rekao je ruski energetski stručnjak.

Bjelorusija i Gazprom ne otkrivaju tranzitna plaćanja. Međutim, bjeloruski operater transportnog sustava plina Beltransgaz u cjelosti je u vlasništvu Gazproma. U financijskim izvješćima prema za 2020. godinu prikazana je dobit od transporta plina (ne samo tranzita) od 302 milijuna USD. Istodobno, Ukrajina je od tranzitnih plinovoda, koji su dvostruko duži, u proteklih godinu dana zaradila 2 milijarde dolara za transport ruskog plina.

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov pozvao je Zapad da prestane demonizirati Bjelorusiju u situaciji s incidentom s Ryanairom.

Danas se u Sočiju održava sastanak ruskog predsjednika Vladimira Putina i bjeloruskog čelnika Aleksandra Lukašenka, koji upravo traje. Istodobno, u Minsk je stigao ruski premijer Mihail Mišustin.

Komentari

komentar

You may also like