TOP TEMA: Otvoreno pismo američkih umirovljenih generala protiv Bidena

Nedavno smo svjedočili otvorenom pismu (apelu) francuskih umirovljenih generala koje su potpisali i brojni pripadnici aktivnog sastava francuske vojske ali i deseci tisuća običnih ljudi. Dramatični apel je, između ostalog, upozoravao i na mogući raspad francuskog društva uslijed aktualne politike državnog vodstva te zemlje tj. načina na koje se ono nosi sa sve većim ugrozama sigurnosnog karaktera. Apel je, podsjetimo, naišao na osudu velikog dijela političkog i vojnog vrha te zemlje (ali ne i njenog čitavog političkog spektra), pa čak i podsmjeh od strane pojedinih dužnosnika iako za smijeh niti ima mjesta niti zdravog razuma s obzirom na stanje u društvu koje je sve prije samo ne smiješno i optimistično.

Ali pustimo sada Francusku i njezine unutarnje dubioze o kojima ćemo uskoro opširnije izvijestiti u našoj posebnoj analizi na temelju podataka s lica mjesta.

Ovaj je uvod bio potreban s obzirom na vijesti koje pristižu iz Sjedinjenih Država, a predstavljaju pravi presedan.

Otvoreno pismo 124 umirovljena generala i admirala, odaslano početkom tjedna, kojim se preispituju fizičke sposobnosti američkog predsjednika Joea Bidena, kao i rezultat predsjedničkih izbora 2020., uzbunilo je Pentagon, koji ga smatra protudemokratskim i onim koji sije neslogu između civilnog stanovništva i vojske.

Tako je 12. svibnja, za medij Huffington Post, bivši pukovnik američke vojske Jeffrey McCausland izjavio da su ovakve izjave “vrlo loš primjer erozije vojno-civilnih odnosa u Sjedinjenim Državama, što je bio kamen temeljac demokracije”. Primijetio je da je vrlo opasno za američku vojsku podržavati “otvoreno antidemokratske kampanje usmjerene na reviziju rezultata poštenih izbora”, što, tvrdi, predstavlja opasan presedan.

Ovaj medij naglasak stavlja i na bjelačku rasu većine potpisanih generala ali i na činjenicu da se „Pentagon trenutačno  bori s ekstremizmom krajnje desnice u svojim redovima nakon povijesne pro-Trumpove pobune na američkom Kapitolu 6. siječnja“.





Medij Politico navodi kako je pismo “uznemirilo vojnike u Pentagonu svojim oštrim tonom i korištenjem položaja generala i admirala u zemlji za širenje dezinformacija”.

Istodobno, američko Ministarstvo obrane službeno nije komentiralo ovaj presedan.

U otvorenom pismu, čiji su autori bivši američki vojni čelnici i pripadnici  organizacije Flag Officers 4 America, koju je osnovao umirovljeni general-bojnik Joe Arbuckle, tvrdi se kako su Sjedinjene Države u velikoj opasnosti jer se zemlja “bori za svoj opstanak više nego ikad od svog osnutka 1776.”





 „Ovo je sukob između pristaša socijalizma i marksizma i pristaša ustavne slobode. Bez poštenih izbora koji bi točno odražavali “volju građana”, naša ustavna republika je izgubljena”, navodi se u dokumentu umirovljenih visokih vojnih časnika.

Naglašavaju kako Federalni istražni ured (FBI) i Vrhovni sud moraju djelovati brzo i ne ignorirati izborne nepravilnosti “kao što su to učinili 2020. godine”. U tekstu se također kritizira sadašnja američka administracija zbog izgradnje odnosa s Kinom i pokušaja pregovora o iranskom nuklearnom programu.

 “Ne može se zanemariti mentalno i tjelesno stanje vrhovnog zapovjednika (američkog predsjednika). Mora biti u stanju brzo donijeti točne odluke u sferi nacionalne sigurnosti koje utječu na život i zdravlje bilo gdje, danju ili noću”, navodi se u pismu, koje će, nedvojbeno, dodatno uzdrmati ionako ideološki i politički snažno podijeljenu američku javnost.

Ovdje bih naglasio slijedeće: navedeno pismo umirovljenih generala uistinu predstavlja presedan u američkoj političkoj i svekolikoj praksi. Do sada je već bilo otvorenih pisama umirovljenih generala američkom državnom vrhu ili Kongresu, ali ona su se redovito odnosila bilo na traženje većih vojnih izdataka za potrebe američke vojske, bilo za osiguranje ovih ili onih američkih nacionalnih interesa u zemlji i inozemstvu. Ali ovo, što se sada dogodilo, je prvi put da se umirovljeni generali kritički izražavaju ne samo prema aktualnoj državnoj politici, već i prema vodećoj političkoj osobi zemlje i vrhovnom zapovjedniku američkih oružanih snaga – Joe Bidenu.

Zbog toga će ovaj apel sigurno odjeknuti široko (već i je, o čemu svjedoče i ovi medijski navodi) u američkom društvu u kojemu je utjecaj vojske ali i ljubav prema njezinim zaslužnim pripadnicima (a umirovljeni generali to svakako jesu) tradicionalno velik. Štoviše, u okolnostima kakve u SAD-u postoje posljednjih godina, nemali je broj tamošnjih ljudi koji jedino jamstvo opstanka zemlje vide ne u „punim ustima“ demokracije od strane brojnih političara, već upravo u snazi i domoljublju američke vojske. Međutim, očito je kako se i u samim strukturama vojske puno toga mijenja iz tradicionalnog u moderno, što ne nailazi na puno jedinstvo niti unutar njenog aktivnog sastava. O tome možda svjedoči i dosadašnja službena šutnja Ministarstva obrane na otvoreni apel umirovljenih generala. Pa iako je ono dužno slijediti aktualnu državnu politiku i to uvijek čini i činit će, i sama državna politika vrlo često u svojim strategijama slijedi upravo mišljenja vrhovnih generala svoje vojske. Ti vrhunski profesionalci bolje od bilo kojeg političara vide i razumijevaju ukupno stanje i procese koji se odviju i u zemlji i u svijetu.

Bilo koju eventualnu „pobunu“ američkih aktivnih generala kroz moguću potporu navedenom pismu njihovih umirovljenih kolega Biden možda i može slomiti Mesićevim metodama čistke 12 hrvatskih pobjedničkih generala iz Domovinskog rata nakon njihovog otvorenog pisma hrvatskoj javnosti 2000. godine. Ali Biden nije Mesić pa da ne uviđa koje to negativne posljedice može imati po unutarnju stabilnost zemlje i njezino dodatno raslojavanje po političkoj i ideološkoj osnovici. I zato se on sada najviše nada da se spomenuto nezadovoljstvo umirovljenika neće preliti i na pojedince iz aktivnog sastava američke vojske (kako se to događa u Francuskoj) jer bi tada morao reagirati.

Za sada reakcije američkog predsjednika i vojnog vrha zemlje na pismo umirovljenih generala još uvijek nema. Ali i ignoriranje ovakve stvari može dodatno pogoršati stanje i biti shvaćeno kao strah i predstavljati podstrek za slične pa i radikalnije poteze, što si establishment u Washingtonu ne može dozvoliti.

Ovdje bih se usudio prognozirati, kako će i američko i francusko društvo (ali i ne samo ona), ako žele osigurati privid demokracije koje su im puna usta, zapravo sve više skretati prema ograničavanju ljudskih prava i sloboda, pa i prema totalitarizmu, paradoksalno – upravo s ciljem navodnog očuvanja  te iste demokracije. Demokracije – koja se sve više razlikuje od svoje pozitivne biti, odnosno sebe kao političkog i sociološkog pojma, u odnosu na demokraciju koja postoji u praksi i metoda kojom je građanima nameću vladajuće strukture. Strukture, koje se time samo još više udaljuju od naroda kojemu bi morale služiti. Barem tako proizlazi iz pojma demokracije.

 

Komentari

komentar

You may also like