TOP TEMA: Ruski ukapljeni plin ušao u hrvatski LNG terminal

Pošiljka ukapljenog plina isporučena je iz ruskog arktičkog LNG projekta Yamal u vlasništvu ruske tvrtke Novatek u hrvatski LNG terminal na otoku Krku. Europski trgovac dostavio ga je lokalnom ogranku mađarske državne energetske tvrtke MVM

O tome pišu ruski mediji, navodeći kako je zbog toga Gazpromova opskrba Hrvatske ponovno pala. Taj pad Gazpromovih isporuka plina Hrvatskoj u pravilu traje po dva tjedna nakon svake isporuke ukapljenog plina u LNG terminal na Krku.

Tanker Methane Nile Eagle dostavio je teret ukapljenog plina na LNG terminal na hrvatskom otoku Krku još  26. travnja. Operator Croatia LNG izvijestio je da je brod uspješno pristao i do 28. travnja iskrcan.

Ranije je hrvatska vlada govorila kako se LNG terminal gradi s ciljem smanjenja energetske (plinske) ovisnost o Rusiji, a nakon pokretanja rada terminala na Krku s početkom nove godine, taj je terminal primio dva tankera s plinom iz Sjedinjenih Država i Nigerije. Međutim ovaj je treći brod stigao ni manje ni više nego s plinom iz Rusije.

Prema navigacijskom portalu Vesselfinder, 12. travnja tanker Methane Nile Eagle plin je ukrcao plin u belgijskom prihvatnom terminalu Zeebruggeu, koji, između ostalog, služi i kao pretovarni pogon za plin tvrtke Novatek s ruskog poluotoka Jamala. Novatek je privatna i perspektivna ruska kompanija koja je i većinski vlasnik projekta LNG Yamal, u kopjem još sudjeluju kineske i francuske energetske tvrtke.

Novatek ima 20-godišnji ugovor s belgijskim Fluxys LNG NV/SA. Početkom travnja tanker Boris Davydov stigao je na taj terminal s plinom iz Yamal LNG-a.
Dobavljač tog ruskog LNG-a za hrvatski terminal može, pak, biti Shell. On ima ugovor na više od 20 godina za plasman 0,9 milijuna tona Yamal LNG-a (1,24 milijarde kubičnih metara plina). Istodobno, Shell je prošle jeseni s mađarskom državnom energetskom grupom MVM potpisao ugovor o godišnjoj opskrbi oko 250 milijuna kubika plina od 2021. godine upravo kroz hrvatski LNG terminal na rok od šest godina.

Podsjećamo: već smo ranije opširnije pisali o nesuglasicama između Gazproma i Novateka s obzirom kako ovaj prvi tvrdi da mu Novatekov LNG ulazi na njegova tradicionalna tržišta u Europi (vidi poveznicu ispod teksta). Zbog toga je ruski parlament predložio formiranje radne skupine i razmatranje načina ograničavanja konkurencije između dva ruska proizvođača i distributera plina. Naime, svima je jasno koliko je Gazprom, kao većinski državna tvrtka, bitan kada je riječ o punjenju državnog proračuna.

Prema riječima čelnika Odbora za energiju Državne dume Pavela Zavalnija, projekt Yamal LNG pokrenut je uz jamstva da će 80% ukapljenog plina otići u zemlje azijsko-pacifičke regije. Međutim, zapravo je 84% otišlo u Europu tijekom posljednje tri godine, od čega je 69%, prema procjenama Gazproma, završilo u zemljama u kojima on prodaje ruski plin kroz plinovodnu mrežu.

Čelnik Novateka Leonid Mihelson novinarima je pak rekao da neće raditi na ograničavanju opskrbe LNG-om, jer tržište ukapljenog plina postaje globalno. Prisjetio se kako je ruski LNG stigao i u Sjedinjene Države, koje su i same veliki proizvođač ukapljenog prirodnog plina, a da Washington nije mogao učiniti ništa. “Kako se ovo može ugraditi u zakon? Nemoguće. Ovo je tržište. I što dalje se dalje bude razvijalo tržište LNG-a, to će više biti slično tržištu nafte”, izjavio je Leonid Mikhelson.

Unutarnja konkurencija: počinje borba između Gazproma i Novateka za EU plinsko tržište
 

Komentari

komentar

You may also like