Top tema: SAD deklasificirale podatke: kako je NATO vježba skoro izazvala atomski rat sa SSSR-om

Sovjetski borbeni zrakoplovi, sa sjedištem u tadašnjoj Istočnoj Njemačkoj, bili su naoružani atomskim bombama i pripremljeni za “neposrednu uporabu”, dok je Moskva pripremala svoje snage za eventualni početak rata s čitavim NATO savezom 1983. To su, između ostalog, najnoviji detalji koji su se pojavili o tadašnjem “ratnom strahu”, koji je se ogledao u činjenici da su se dvije strane nalazile na rubu velikog sukoba, a sve zbog vrlo ozbiljnog nesporazuma, piše američki medij The Drive u članku Thomasa Newdicka, pozivajući se na nove deklasificirane dokumente State Departmenta.

Neposredni razlog za sovjetsku pripremu za početak atomskog rata bile su velike vježbe NATO saveza pod nazivom Able Archer 83, koje su, u  kombinaciji s drugim globalnim napetostima u tom trenutku hladnog rata, Sovjeti pogrešno protumačili kao istinsku pripremu za sveobuhvatni napad.

Autor navodi kako je u prošlosti bilo poznato da su simulacije nuklearnog rata kroz vježbe Ablea Archer izazvale ozbiljnu uzbunu među čelništvom Moskve. Budući da su se ove vježbe koristile scenarijem temeljenim na nuklearnom napadu na Varšavski pakt, lako je shvatiti kako je, ako se namjere pogrešno shvate, situacija vrlo brzo mogla postati izuzetno opasna.

Scenarij vježbe Able Archer 83 počeo je hipotetičkim napadom neprijateljskih snaga u Europi 4. studenog, nakon čega je NATO stavljen u opću uzbunu. Virtualni neprijatelj pokrenuo je uporabu kemijskog oružja 6. studenog. Sama vježba počela je 7. studenoga i trajala je pet dana. Temeljila se na simuliranom prijelazu s konvencionalnog i kemijskog rata na nuklearnu razmjenu. Realizam je bio toliki da su među uključenima bili i tadašnja  britanska premijerka Margaret Thatcher i zapadnonjemački kancelar Helmut Kohl.

Vidljiv je i potpuno neizmijenjeni tekst visokog američkog obavještajnog časnika, general-bojnika Leonarda Perrutsa.

Prema tim podacima, 2. studenog 1983. 16. zrakoplovna armija SSSR-a smještena u DDR-u stavila je svoje zrakoplove u povećanu borbenu spremnost. Zrakoplovi, opremljeni nuklearnim oružjem, trebali su uništavati neprijateljske ciljeve u prvoj liniji.





Prema izvješću predsjedničkog savjetodavnog vijeća za obavještajnu službu (PFIAB), reakcija SSSR-a i Ministarstva unutarnjih poslova na vježbu Able Archer bila je bez presedana.

“1983. godine mogli smo slučajno dovesti svoje odnose sa Sovjetskim Savezom na rub nuklearnog rata”, zaključio je PFIAB.

Ovdje bismo nužno naglasili slijedeće: zanimljiv je tajming objave ovih deklasificiranih podataka u kontekstu sadašnjih globalnih geopolitičkih trvenja između SAD-a odnosno NATO saveza i Rusije. Pri tom ne treba isključiti namjeru za njegovu objavu baš sada i s viših instanci u Washingtonu s obzirom kako su SAD u drugoj polovici prošle godine ponovno počele sa sličnim „vojnim igrama“ na tlu Europe: konkretno, vojnim vježbama koje simuliraju nuklearni sukob s Rusijom na području SR Njemačke. Također u ovom kontekstu treba podsjetiti i na nedavnu javnu objavu planova NATO saveza za preventivni vojni napad na rusku baltičku enklavu Kalinjingrad  o čemu smo pisali i mi na ovom portalu (vidi poveznicu ispod teksta), koji uključuje eliminaciju ruskih ofanzivnih raketnih sustava Iskander (koji mogu nositi nuklearnu bojevu glavu i čiji je domet oko 500 kilometara), kao i protuzračnih sustava S-400 Triumf, uz nanošenje šteta ruskoj Baltičkoj floti, eliminaciju kopnenih snaga te posljedično zauzimanje čitavog teritorija te enklave. Sve se ovo, također, medijski odvija upravo u vrijeme aktivnih razgovora o pitanju nuklearnog razoružanja, o čemu smo, između ostalog, i danas izvijestili objavljujući govor ruskog šefa diplomacije Sergeja Lavrova na Ženevskoj konferenciji o razoružanju iz srijede, 24. veljače.





Objave deklasificiranih tajnih dokumenata State Departmenta gore spomenutog tipa, iz razdoblja hladnog rata, očito imaju za cilj i hlađenje prejako „usijanih glava“ koje svoj, po čitavo čovječanstvo opasni i suludi „ples po žici“ u ritmu „ratničkih bubnjeva“ plešu već previše dugo, dok su kočnice za njegovo zaustavljanje pritom sve slabije i slabije.

Zoran Meter: SAD I RUSIJA NA RUBU NUKLEARNOG RATA

 

 

Komentari

komentar

You may also like