TOP TEMA: U Budimpešti potpisan dugoročni ugovor s Gazpromom: plin zaobilazi Ukrajinu

Ovo je velika pobjeda i mađarskog državnog vrha i mađarskih energetskih stratega. Njihova ustrajnost, da usprkos svim političkim pritiscima iz centara moći EU ostanu vjerni mađarskim nacionalnim i gospodarskim interesima, kao i njihov čvrsti stav u dugom pregovaračkom procesu s ruskom stranom, rezultirali su po Mađarsku vrlo povoljnim ugovorom. Mađarska, sada, za razliku od velikog dijela Europe, neće strepiti od nedostatka plina ili njegovih visokih cijena koje potresaju energetsko tržište Starog kontinenta još od početka ljeta, a još im se ne nazire kraj.

Budimpešta je ovu ključnu energetsku utakmicu odigrala politički pametno, mudro, iskusno – ne odbacujući a priori niti američki ukapljeni plin, koji joj, objektivno, ne treba niti joj odgovara cijenom. Ova ista – gore spomenuta mađarska državna tvrtka MVM koja je jučer potpisala dugoročni ugovor s Gazpromom – prošle je jeseni potpisala ugovor o opskrbi ukapljenim plinom s tvrtkom Shell preko hrvatskog LNG terminala na otoku Krku, koji je s radom počeo s Novom, 2021. godinom. Međutim, do sada taj ukapljeni plin u Mađarsku dolazi u ograničenim količinama, budući da gotovo svih ugovorenih 1 milijardu kubičnih metara plina ostaju u Hrvatskoj za potrebe lokalnog odjela MVM-a.

Nakon jučerašnjeg svečanog potpisivanja mađarsko-ruskog dugoročnog ugovora, Aleksej Miller je izjavio: “Danas potpisani dugoročni ugovori jamče pouzdane, stabilne opskrbe ruskim plinom za sljedećih 15 godina. Važna komponenta novih sporazuma je raznolikost opskrbnih putova. Mađarska će već 1. listopada početi primati Gazpromov plin preko Turskog toka i plinovoda u jugoistočnoj Europi. To je postalo moguće, u mnogim aspektima zahvaljujući naporima bugarskih, srpskih i mađarskih tvrtki da razviju nacionalne sustave za prijenos plina.” (Millerove riječi objavila medijska služba Gazproma).

Zanimljivost, i nova povoljna okolnost ovog ugovora po Mađarsku je, da se