TOP VIJEST: Alekseja Navalnog vratili iz kome

Ruskog oporbenog aktivista Alekseja Navalnog vratili su iz inducirane kome u kojoj se nalazio 19 dana, te ga isključili s respiratora, objavila je berlinska klinika Charite.

„Stanje … se poboljšalo. … On reagira na zvučne podražaje. Još je prerano ocjenjivati eventualne dugoročne posljedice njegovog teškog trovanja“, navedeno je u izjavi spomenute bolnice.

Podsjećamo: Navalny je 20. kolovoza iznenada hospitaliziran u ruskom gradu Omsku, nakon što mu je pozlilo u zrakoplovu koji je zbog toga izvanredno sletio u taj sibirski grad. Ruski liječnici nisu uočili nikakve tragove trovanja, već su izjavili kako se radi o narušenju izmjene tvari u organizmu, što je dovelo do naglog povećanja šećera u krvi. Što je tome uzrok nije poznato, ali tragovi otrova u krvi i urinu pacijenta u Rusiji nisu bili pronađeni. Nakon toga Navalny je zrakoplovom iz Rusije prebačen u spomenutu berlinsku kliniku radi daljnjih pretraga. Prošloga su tjedna specijalisti Bundeswehra u njegovu tijelu, kako su kazali, pronašli tragove nervnog bojnog otrova, poznatog i kao Novičok. Njemačka vlada istu je večer vijest objavila i s njom upoznala partnere u EU i NATO savezu, i zatražila provođenje službene istrage od strane Moskve radi objašnjenja toga događaja. Njemački glavni mediji već su idućeg dana svi redom za trovanje Navalnog optužili ruski državni vrh, a veliki dio njih, kao i pojedini njemački političari, zahtijevali su zbog toga i prekid radova na ruskom baltičkom plinovodu Sjeverni tok 2 koji vodi u Njemačku.

Rusija kategorički odbija bilo kakve optužbe ili primisli koje idu u smjeru kako je državni vrh te zemlje kriv za trovanje Navalnog, i takve optužbe nikada neće prihvatiti, rečeno je u Kremlju.

 

 





Komentari

komentar

You may also like